Luni 27 Martie

Mesajul emoționant al unui sătmărean de naționalitate maghiară: „Eu o să mor, dar am nepoţi care vor trebui să trăiască în aceeaşi ură”


Erdős János, un român de naționalitate maghiară, angajat al Filarmonicii de stat Dinu Lipatti din municipiul Satu Mare, a mărturisit într-un mesaj devenit viral pe Facebook cum este să te naști într-o familie de maghiari, la 10 kilometri de granița cu Ungaria. Mesajul vine în contextul scandărilor xenofobe de la meciul Sepsi - FC U Craiova 1948, suspendat duminică.

Amintim că meciul de la Sfântu Gheorghe a fost oprit prima oară în minutul 25, când arbitrul Andrei Chivulete a trimis cele două echipe la vestiare, din cauza scandărilor xenofobe şi rasiste din tribune. După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren, însă Chivulete a decis suspendarea definitivă a meciului după alte câteva zeci de secunde, tot din cauza scandărilor suporterilor. Cazul urmează să fie analizat de Comisia de Disciplină a FRF.

Puneți-vă în locul meu. M-am născut în Satu Mare, la 10 km de granița cu Ungaria. Într-o familie de maghiari, cu străbuni maghiari, care și ei, la rândul lor s-au născut aici. Nu știu câte generații, dar sigur n-au emigrat. Îmi păstrez limba, tradițiile, îi respect pe predecesorii mei... Ce nu fac bine? Limba statului am învățat-o, istoria am învățat-o, îmi iubesc țara, respect toate națiile care locuiesc aici, nu-mi fac de rușine țara, din contră!, datorită meseriei mele am ajutat să fie apreciată...

Unde greșesc? Că sînt maghiar și nu ascund asta acasă? Să plec, mi se spune, în Ungaria. Voi știți cum m-am simțit cînd cei de acolo mi-au spus ”Voi, românii...” La dracu! Fiindcă vorbeam mai bine limba maghiară decât ei? Mai corect. Unde e ”acasă” pentru mine dacă nu aici? Unde pot fi apreciat ca Om mai bine decît aici? Care e vina mea?Jignește pe cineva prezența mea? Că nu renunț la naționalitate mea? Că niciodată nu neg că sînt maghiar? Sînt! Ăsta sînt! Ma-ghiar! ȘIIIIIIII? Pe cine deranjează? De ce? Eu nu am voie să cânt Imnul maghiar, Secuiesc? Mă atașez de ele! Nu au text iredentist, nu provoacă indignare textele lor. Am cântat și imnul românesc destul. Atunci am fost bun? Că doar sunt un amărât de fagotist de cîmpie...Mereu, când comentez undeva, îmi dau cu părerea, fără să atac, sunt trimis ”afară”. De ce?

Am încercat mulți ani să fac cumva pace între aceste două nații. Recunosc că sînt câțiva români care fac același lucru; pe plan local, pe ”afară”.... Dar am fiică, am nepoți. Mor, și ele vor trebui să trăiască în aceeași ură în care am trăit și eu? Că și ele au diacritice ”urîte” în nume! Doar gîndiți-vă! Empatie... Îmi pare rău, dar sînt sigur că pînă și postarea asta va avea comentarii... M-am obișnuit. Dar postez în continuare public, poate mai reușesc să fac pe câțiva să înțeleagă ceva ce e greu de înțeles pentru unii." a scris pe Facebook Erdős János. Mesajul său a devenit viral şi foarte dezbătut pe Facebook. 

Foto: Facebook/Erdős János

Comentarii Facebook