Luni 5 Decembrie

FOTO - Un urs înfometat a făcut prăpăd într-un saivan: „A rupt peretele, cu tot cu geam”


Un urs a făcut prăpăd ieri noapte într-un saivan dintr-o localitate. În căutare de hrană, animalul sălbatic a spart zidul unui saivan și a omorât peste 40 de animale într-o localitate din județul Mureș. Sălbăticiunea nu ar fi la primul raid în comună. La sfârșitul săptămânii trecute, povestesc localnicii, ursul a vrut să intre în casa unei familii

Familia Man, cea păgubită, locuiește la marginea localității Gurghiu. În urmă cu o săptămână a primit prima vizită a arsului. Atunci, 19 animale au fost omorâte de sălbăticiunea înfometată. Ursul a călcat în gospodăria familiei și în urmă cu două nopți, când a reușit să distrugă un zid. A omorât  41 de oi și a rănit grav alte 15. 

A rupt peretele de BCA cu geam, cu tot cu termopan şi a intrat în saivan. L-am văzut şi sâmbătă, de două ori l-am văzut. E un urs mare şi o ursoaică cu pui”, a spus proprietarul, îngrozit de cele întâmplate, potrivit Observator.

La sfârşitul săptămânii trecute, acelaşi urs ar fi încercat să pătrundă într-o casă. Vecinii au auzit gălăgie şi au sunat la 112, iar sirenele autorităţilor au reuşit să îndepărteze sălbăticiunea.

saivan mures 2.PNG

Urșii coboară în zona culturilor agricole şi a livezilor, în căutare de hrană

M-am uitat pe geam că am văzut vecinii cu lanterne, m-am uitat pe geam din dormitor şi am văzut acolo în faţă ursul. Când am ieşit la uşă am văzut totul dărâmat. Putea să intre, da. Dacă nu era închisă cu cheia...”, spune o localnică. 

În lipsă de hrană, urşii coboară toamna în zona culturilor agricole şi a livezilor din zonă. Anul acesta, însă, nu s-au oprit la fructe. „Sunt rupţi de foame, nu au ce mânca. Nu le oferă mâncare cum trebuie că dacă le-ar oferi nu ar veni”, spune proprietarul. 

Apreciem că efectivele de urs pe fondul nostru de vânătoare în această perioadă sunt în jur de 20-30 de exemplare”, a transmis responsabilul Fondului Didactic de Vânătoare. 

Vânătorii sunt de părere că ursul care a omorât aproape 60 de animale în decurs de 2 săptămâni este unul tânăr, de aproximativ 3, 4 ani. Dacă acesta va continua să coboare în localitate, autorităţile vor lua în calcul varianta relocării sau chiar a împuşcării acestuia.

Sursa foto: Știrile Pro Tv/Observator

Comentarii Facebook