După 13 ani de Italia, Mirela s-a întors la cea mai mică „ţară” din Ardeal. Pasiunea pe care o are i-a adus și venituri pe măsură: „E tot ce-mi doresc”


Mirela Bud a locuit 13 ani în Italia, într-un final însă a decis că este momentul să se întoarcă pentru totdeauna acasă. La scurt timp, Mirela avea să îşi descopere şi o nouă pasiune, care îi aduce şi venituri, dar şi contribuie la păstrarea frumoaselor tradiții locale.

Totul a pornit după ce tânăra din Oaş a descoperit că îi plac zgărzile și brâurile de mărgele, aşa că a decis să îşi facă singură. Doar că în scurt timp a descoperit că se chiar pricepe şi poate face o afacere din asta.

În România avem mai multe “ţări” precum cea a Bârsei, a Moţilor, a Vrancei, a Maramureşului, a Făgăraşului, a Crişurilor, a Bucovinei, a Haţegului, a Someşului, acestea toate fiind noduri de structură naţională ce au supravieţuit tuturor vicisitudinilor istoriei, conservând şi relevând în secole celula românească, dându-i dimeniune în spaţiu şi timp, în materie şi spirit. La “ţările” menţionate mai sus se adaugă şi Ţara Oaşului, cea mai mică “ţară” din Ardeal, situată în judeţul Satu Mare. Ţara Oaşului este una dintre cele mai originale şi mai pitoreşti zone etno-folclorice din România. 

mirela2.jpeg

Mirela a reușit să-și transforme pasiunea într-o mică afacere

„Am văzut pe cineva purtând o zgarda de această și mi-a plăcut atât de mult încât am zis că vreau și eu, dar vreau sa mi-o confecționez eu. Și am început să fac, pentru mine la început, până am învățat, până am deprins dexteritate, până mi-au ieșit și am avut un produs pe care să îl port cu mândrie. Când eram copil nu îmi plăceau, nu mă atrăgeau, acum produsele mele reprezintă universul meu și tot ce îmi doresc să fac zi de zi”, a declarat Mirela pentru Obiectiv SM.

Acum Mirela şi-a văzut visul cu ochii. Păstrează vie tradiția oșenească dar și duce o parte din Ţara Oașului în casele clientelor sale. De-a lungul timpului, locuitorii acestor meleaguri, numiţi oşeni, au reuşit să îşi protejeze identitatea culturală. 

„Realizez zgărzi și în stilul vechi oșenesc, folosind culorile închise și sobre, dar le și adaptez pentru ținute mai moderne, mai vesele. De exemplu galbenul, albastrul deschis se foloseau extrem de puțin spre deloc înainte, eu le utilizez des, pentru că sunt culori plăcute la purtat chiar și la o ținută de zi sau o ținută office”, mai afirmă meșterul popular, pentru sursa citată. 

Comentarii Facebook