Sezonul vacanțelor e în toi! De ce act au nevoie minorii pentru a călători în străinătate fără părinți și cum se obține
Luna iulie este una dintre lunile preferate de români pentru concedii. Multe familii aleg să plece în străinătate la mare, însă sunt și părinți care își trimit copiii în tabere sau în vacanțe cu bunicii sau rudele.
Dacă aceste vacanțe sunt în afara României, părinții trebuie să știe că au nevoie de un document pentru ca cei mici să treacă granița însoțiți de alte persoane.
Este vorba despre procură sau împuternicire. Aceasta este necesară chiar și în cazul în care doar unul dintre părinți vrea să iasă din România cu copilul.
Procura se obține la notar, fiind practic o declarație prin care unul dintre părinți, sau ambii, în cazul în care minorul este însoțit de un alt adult, își dau acordul pentru călătorie, potrivit LegalBadger.
Procura notarială este valabila timp de 3 ani în cazul copiilor minori.
Actele necesare pentru eliberarea unei procuri:
- Actul de identitate al părintelui/părinților care își dă/dau acordul;
- Copie după actul de identitate al persoanei împuternicite;
- Certificatul de naștere al minorului, în original;
- Pașaport/ cartea de identitate al minorului;
- Cazierul judiciar al împuternicitului;
- Declarația (se redactează la notar și conține date specifice despre împuternicire și particularități). Pentru minorul însoțit de un alt adult decât părintele, este nevoie de declarațiile ambilor părinți.
1 Comentariu
Asta e valabil numai si numai pentru Romania. In alte tari, daca copilul e insotit de unul din parint, nu-ti mai trebuie hartii peste hartii si procuri peste procuri. Ca sa manance o paine si notarii, sa aiba de lucru si pulitistii de frontiera. Pe spatele romanilor.