Profesoară de engleză din Cluj, cu elevi olimpici, hărțuită GRAV de un pretendent. A afișat-o oribil, pe net, ca prostituată:„Cu 5000 de lei e disponibilă”

Profesoară din Cluj, care are și o fiică, victima unei campanii de hărțuire online: instanța a respins ordonanța președințială, deși probele indicau un comportament agresiv și defăimător al pârâtului

O profesoară foarte apreciată de Limba engleză din Cluj, care are și o fiică, a solicitat instanței emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să fie interzisă publicarea de conținut defăimător la adresa sa pe rețelele sociale, de către un „pretendent”. Deși a prezentat probe, inclusiv decizii anterioare de reținere și ordin de protecție împotriva fostului iubit, cererea i-a fost respinsă de Tribunalul Cluj, considerându-se că nu îndeplinește condițiile de urgență pentru emiterea ordonanței.

Surse apropiate femeii au declarat pentru Știri de Cluj, că bărbatul nu a fost niciodată iubitul acesteia, cei doi ieșind o singură dată împreună. Apoi femeia și-a dat seama cu cine are de-a face și cât de agresiv este și a refuzat să se mai întânească cu el. Din păcate, el a început să posteze pe Facebook, TikTok, Instagram, Youtube, tot felul de minciuni, defăimând-o grav.

Ultima „campanie” agresivă a bărbatului avut loc în februarie 2025, cu câteva zile înainte de a depune cererea pentru Ordonanța președințială, prin care profesoara a cerut ca bărbatului să i se interzică să mai facă acest lucru. Totuși, Tribunalul Cluj a decis respingerea ordonanței. 

Hărțuirea nu a fost doar online: Cea mai gravă situație a fost cea în care bărbatul i-a smuls telefonul din mână, după care a fugit la mașină și era să dea cu mașina peste ea: „Norocul ei a fost că a sărit în lateral și a lovit-o doar cu oglinda. Altfel cine știe ce se întâmpla”, a relatat pentru Știri de Cluj o persoană apropiată a victimei. 

Profesoara, apreciată pentru activitatea sa didactică din 2007, a devenit ținta unui val de atacuri publice, inițiate de bărbatul care își dorea o relație cu ea. Acesta a postat pe platforme precum Facebook, TikTok, Instagram și YouTube conținut calomnios, uneori cu caracter explicit, referitor la viața privată și profesională a acesteia. În multe dintre postări, aceasta era identificată ca „prostituată de notorietate”, „escroacă” sau „interlopă”, iar înregistrările video și comentariile asociate includeau și date personale precum numărul de telefon, imagini intime, locația locuinței și chiar referiri la fiica minoră a acesteia.

Cei doi au luat contact pentru prima dată prin intermediul rețelei de socializare Facebook, iar de la acel moment a început o perioadă de cunoaștere, aceștia comunicând prin mesaje, precum și telefonic și întâlnindu-se, destăinuindu-și unul altuia aspecte cotidiene din viața fiecăruia, atât personale cât și de natură profesională. Au ieșit o singură dată împreună, au relatat apropiați ai profesoarei pentru Știri de Cluj.

La momentul la care bărbatul a cunoscut-o pe profesoară, aceasta trecea printr-o perioadă dificilă, atât din punct de vedere personal cât și financiar. Observând acest lucru, s-a oferit să vină în ajutorul acesteia și îi trimitea bani prin Revolut. Apropiați ai femeii au declarat pentru Știri de Cluj că, de fiecare dată, profesoara i-a refuzat banii și i-a trimis imediat înapoi

Clujeanca a descoperit pe parcurs aspecte ale personalității acestuia care s-au dezvăluit abia ulterior, respectiv un comportament violent verbal și comportamental , precum și un caracter de un control dominant și posesiv exercitat asupra sa, prin telefoane repetate, emailuri, mesaje etc. Acestea au născut semne de întrebare și nu a mai vrut să comunice cu el. Cu cât a încercat să se retragă și să întrerupă legătura cu acesta, reacția bărbatului a devenit cu atât mai virulentă și agresivă, așa că profesoara a apelat la instanță.

Pentru că procesul este de durantă, a cerut ordonanță președințială pentru ca bărbatul să înceteze să o denigreze pe conturile de Facebook, Instagram, TikTok și YouTube.

  1. Iată cam ce posta: 

În data de 11.02.2025, la ora 18:20, a fost postată de către acesta o poză a reclamantei, cu alăturarea următoarei descrieri: „#### ####### ####! Prostituată cu 5000 lei pe lună!”, iar mai jos: „#### ####### prostituata din #### cu 5000 lei este disponibilă la hoteluri! Și cu țiganii și cu însurații! Profesoară la ######## #####!”

În data de 11.02.2025, la ora 18:58, a fost postată o altă poză a reclamantei, cu alăturarea numărului de telefon al reclamantei, fără o cifră, și a următoarei descrieri: „#### ####### #### prostituată din #### #########. Doar cu 5000 lei pe lună!, Se **** cu țiganii cu însurați cu toți! Recomand este bună face și trio.”

„#### ####### dă muie la #### ####### la hotel în #### și pe urmă merge la soția lui în București”, scria bărbatul într-un clip încărcat pe YouTube în iulie 2024. Într-un altul, apărea descrierea: „Escroacă care se fute cu ###### ###### ###### din București!”.

Instanța a reținut că aceste postări s-au regăsit indexate în motoarele de căutare Google, astfel că, folosind numele profesoarei, oricine putea avea acces la ele.

În rechizitoriul întocmit de parchet, se detalia și o serie de mesaje vocale de amenințare, inclusiv cu moartea, transmise reclamantei. Tot acolo, anchetatorii au notat:

„Inculpatul s-a afişat într-o stare de agitație, deoarece persoana vătămată nu i-a răspuns la telefon, și s-a deplasat în apropierea mașinii utilizate de aceasta...”, un comportament evaluat ca periculos și necontrolat.

În plus, pârâtul a fost anterior reținut pentru amenințare și supus unui Ordin de Protecție valabil 12 luni, în dosarul nr. #####/211/2024. Instanța a notat că în înregistrările audio „tonalitatea exprima o furie necontrolată, lipsă de empatie și dispreț față de autorități”, însoțite de „cuvinte greu de reprodus”.

Menționăm că profesoara nu a fost niciodată condamnată penal pentru niciun fel de fapte.

„Demnitatea sa a fost atinsă grav prin afirmații calomnioase ce i-au prejudiciat reputația profesională și imaginea în rândul elevilor, părinților și colegilor”, se arată în cererea adresată instanței.

Mai grav, în unele postări, pârâtul menționa și instituția unde aceasta predă, punând astfel într-o lumină negativă nu doar persoana, ci și liceul la care este angajată.

Cu toate acestea, instanța a decis că nu sunt întrunite condițiile pentru emiterea unei ordonanțe președințiale, considerând că o astfel de măsură temporară nu poate fi aplicată fără analiză pe fond.

Reclamanta a invocat articole din Codul civil și Constituție privind protejarea vieții private, demnității și reputației, precum și decizii ale CCR și ICCJ care consfințesc caracterul public al platformelor de socializare și interzicerea oricărei imixtiuni degradante în viața personală. Totodată, s-a arătat că postările repetate și frecvente, vizibile publicului larg, au generat un prejudiciu ireparabil atât în plan personal, cât și profesional.

„Orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale intime, sentimentale și profesionale. În acest caz, pârâtul a depășit orice limită acceptabilă a libertății de exprimare, făcând acuzații grave, fără fundament și cu intenție clară de a distruge reputația reclamantei”, se mai arată în dosar.

Mai mult, instanța a pus-o și la plată: „Obligă reclamanta la plata în favoarea pârâtului a sumei de 879,88 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale reprezentate de contravaloarea cazării şi a deplasării

Decizia instanței poate fi atacată cu apel în 5 zile de la pronunțare. Apropiați ai profesoarei au declarat pentru Știri de Cluj că aceasta va face apel. 

Comentarii Facebook