IT-iștii din Cluj strâng cureaua! Renunță la ieșirile în oraș și la bacșiș ca să pună banii la ciorap: „Nu vreau să fac foamea. Am rate pe 20-30 de ani”
Tot mai mulți IT-iști din Cluj-Napoca refuză să mai lase bacșiș în restaurante și preferă să-și pună banii la ciorap pentru zile negre, după ce Guvernul a luat decizia de a elimina facilitățile fiscale pentru angajații din IT, în urma adoptării controversatei „Ordonanțe Trenuleț”.
Industria IT pare că se clatină, salarii au scăzut, marile companii anunță concedieri masive și tot mai multe persoane se tem că vor rămâne fără un loc de muncă.
Astfel, programatorii își varsă amarul pe rețelele de socializare, sperând că vor găsi sprijin și înțelegere din partea colegilor de breaslă.
Tot mai mulți IT-iști s-au decis să fie mai chibzuiți și să nu mai arunce cu banii în stânga și-n dreapta fără rost, pentru că nesiguranța care planează în industria IT este din ce în ce mai apăsătoare.
Prin urmare, nu puțini sunt cei care afirmă că, în acest context, au de gând să renunțe la mesele din restaurante și la bacșiș.
„Dacă tot nu mai avem scutiri, am putea renunţa şi noi la tips/bacşiş să simtă şi restul Nu ştiu câtă lume lasă bacşiş, eu sunt obişnuit cu clasicul 10%, iar când ies în oraş şi mă uit în jur mesele sunt pline de corporatişti. Hai să simtă şi alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile.”, a scris un angajat din domeniul IT pe rețelele de socializare.
„Ăștia care o luați ca „răzbunare”, nu știu la ce v-ați așteptat. Mai puțini bani înseamnă automat consum mai mic, nu doar la bacșiș, ci în general. Personal, de când cu scumpirile după pandemie, nu mai frecventez deloc restaurantele. Inflația a fost uriașă, iar salariul nu că a crescut, dar s-a redus la mine. Consum cu mult mai puțin ca să mai am din ce pune pentru zilele negre (că am rămas deja șomer și m-am chinuit luni bune să găsesc altceva, dacă se repetă nu vreau să fac foamea aruncând acum bani la restaurant și alte fițe).”, a comentat o altă persoană.
Un alt IT-ist a relatat că prețurile din Cluj-Napoca sunt nejustificate: „Păi nu mai lasă… mai ales dacă eşti din Cluj.
Long story short am vrut să iau 2 pizza acum câteva zile (să le comand la ei pe site şi să le ridic direct din restaurant să mâncăm acasă) şi preţul era undeva peste 100 de lei.
Atunci mi-am amintit că anul trecut pe vremea asta mâncam pizza la restaurant în Alpii italieni la cota aprox 2500m (cred că era chiar restaurantul la cea mai mare altitudine din zonă) şi o pizza (care a fost foarte bună) costa cam cât ca la Cluj. În staţiune… în Alpi… în Italia. Evident că am renunţat la a mai lua pizza la suprapreţ.
Şi nu vă faceţi griji… au patronii bani de salarii pentru ospătari dar atâta vreme cât unii se simt bine să le umple buzunarele, salariile la ospătari nu vor creşte. O să ajungem la tipping culture ca în state şi apoi o să ne mirăm de ce.
Am văzut că am unii prieteni care se simt foarte măreţi şi dau bacşişuri mari… aşa îşi umflă unii egoul… aşa fac ei impresie.”
„Eu nu mai las bacşiş de un an şi ceva. La ce preţuri se practică acum la orice serviciu deja mi se pare furt să mai dau şi extra.” , a comentat o altă persoană.
Un alt angajat din domeniul IT susține că din cauza ratelor pe care trebuie să le plătească în următorii 20-30 de ani nu mai are de gând să lase bacșiș: „Preţurile în restaurante sunt deja foarte mari.
În ultimii 2 ani am mai oferit bacşiş doar în cazuri excepţionale. Am rate pe 20-30 de ani. Ce rost ar avea să ofer bacşiş doar pentru o comandă?! După scăderea actuală nu cred că voi mai lăsa deloc bacşiş. Nu am nimic împotriva chelnerilor/livratorilor ... dar datoriile au prioritate.”.
Mâncarea din restaurantele clujene este mai scumpă decât cea din localurile din Roma, iar calitatea este cu mult mai slabă, susține o altă persoană.
„Mâncarea e nejustificat de scumpă în Cluj-Napoca. Fără exagerare la preţuri e la 20% peste Roma şi la calitate e mult sub.
Familia mea, nu mai mâncăm în oraş în Cluj-Napoca, nu are sens. Prefer un city-break în Roma, Varşovia, Budapesta sau unde am zbor direct în Europa.
Calitatea restaurantelor a scăzut masiv în ultimul timp, probabil în ritm cu creşterea preţurilor care a dus la un colaps la numărul de clienţi, ceea ce a dus la scăderea calităţii.”, a relatat un internaut.
9 Comentarii
Aveti Alzheimer?
https://www.stiridecluj.ro/social/it-istii-din-cluj-protesteaza-refuza-sa-mai-lase-bacsis-in-restaurante-sa-simta-si-alte-industrii-ca-ne-au-scazut-noua-salariile
Pentru cei care au uitat sau nu au inteles acum va fi mult mai rau.
@In 2018 multi au invatat ce inseamna sa iti pierzi casa, ce inseamna saracia...:
io stiam ca astia folosesc bretele
ati mai preluat postarea asta de pe reddit, cautati ceva nou
https://www.stiridecluj.ro/social/it-istii-din-cluj-protesteaza-refuza-sa-mai-lase-bacsis-in-restaurante-sa-simta-si-alte-industrii-ca-ne-au-scazut-noua-salariile
dar platesc pretul plus comision la o aplicatie si un biciclist care sa-mi aduca mancarea gata transpirata
ca doara n-oi gati ca sarakii
mai lipseste sa folosesc busu'...
Alte probleme mai de actualitate n-avem?
De ex despre mafia Clujului și nu numai, despre drogații și cei ce îi susțin din spate chiar de cei ce-ar trebui să-i extirpeze, despre șpăgile cerute peste tot și despre obținerea cu greu a unui act din partea oricărei autorități ale statului, despre cum se înstrăinează terenurile primăriilor fără licitații…… Citeste mai departe
...ar trebui sa se viralizeze fara probleme commentul asta