Miercuri 16 Octombrie

Cluj: Bărbat de 68 de ani, prins beat la volan pe un drum intens circulat. Instanța nu l-a iertat: „A pus viața participanților la trafic în pericol”


Un bărbat de 68 de ani, din municipiul Turda, a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare, după ce s-a urcat beat la volan. De asemenea, turdeanul trebuie să să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Turda, la finalul săptămânii trecute, și nu este definitivă. 

Potrivit anchetatorilor, bărbatul a fost depistat în trafic, în timp ce se deplasa pe strada Clujului din municipiul Turda. El a fost oprit de polițiștii rutieri, pentru un control de rutină. Însă, oamenii legii au constatat imediat că acesta duhnea a alcool, astfel au procedat la testarea bărbatului cu aparatul etilotest. În urma testării, aparatul a indicat o valoare de  0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt care a determinat conducerea acestuia la Spitalul Municipal Turda, unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din cuprinsul buletinului de analiză toxicologică întocmit la data de 3 mai 2022 de IML Cluj-Napoca, rezultă că bărbatul avea o alcoolemie de 1,87 g 0/00 alcool pur în sânge (prima probă) și 1,70 g 0/00 alcool pur în sânge (a doua probă).

În fața magistraților, bărbatul a recunoscut că s-a urcat beat la volan și a declarat că a consumat o sticlă cu bere a 0,5 l.  Ulterior, după aproximativ 2-3 ore, cu toate că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, s-a urcat la volanul autoturismului său, pe care l-a condus până la benzinăria MOL, situată pe str. Clujului. Odată ajuns la benzinărie, el a relatat că a alimentat, după care a dorit să revină la domiciliu, sens în care a urcat din nou la volanul autoturismului, dar a fost oprit la scurt timp de organele de poliţie.

În privinţa gravităţii faptei, instanţa reţine că inculpatul, deşi ştia că a consumat în prealabil băuturi alcoolice, nu a avut nicio reticenţă în a se urca la volan, iar alcoolemia este mare, respectiv de 11,87 g 0/00 alcool pur în sânge (prima probă), respectiv 1,70 g 0/00 alcool pur în sânge (a doua probă). 

Instanţa reţine faptul că prin fapta sa inculpatul a creat un sentiment de insecuritate pentru toţi participanţii la trafic sau pentru persoanele aflate în zona drumului public, acestora fiindu-le puse în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea şi proprietatea asupra bunurilor. Simplul fapt că nu s-a produs vătămarea şi a altor persoane nu poate să diminueze periculozitatea faptei inculpatului.

Consumul de băuturi alcoolice reprezintă una dintre cele mai importante cauze de producere a accidentelor rutiere. Riscului introdus în societate de conducerea unor vehicule i se adaugă astfel riscul determinat de consumul de alcool sau alte substanţe psihotrope. În acest sens, instanța evocă numărul mare de accidente, inclusiv cu victime, care sunt produse zilnic din cauza persoanelor care consumă băuturi alcoolice și conduc în această stare, fiind imperios necesar a se descuraja faptele de a conduce sub influența alcoolului.”, a motivat instanța. 

Comentarii Facebook