U Cluj abuzează de cel mai promițător tânăr fotbalist! L-au suspendat doi ani pe Matei Moraru, că le-a refuzat oferta de 2500 lei pe lună- EXCLUSIV

2500 lei pe lună a fost oferta de la U Cluj refuzată de Matei Moraru, unul dintre cei mai promițători fotbaliști. A refuzat-o și l-au suspendat doi ani

U Cluj demonstrează că nu îi pasă nici cât negru sub unghie de viitorul juniorilor pe care i-a crescut, decât dacă poate profita financiar de pe urma acestora.

Exact așa procedează în cazul unuia dintre cei mai promițători fotbaliști ai momentului, Matei Moraru, 18 ani, pentru care a obținut o suspendare de doi ani, tăindu-i fără niciun fel de regret aripile, și asta doar pentru că tânărul nu le-a acceptat oferta de 2500 lei pe lună.

Matei Moraru a declarat pentru Știri de Cluj că nu știe ce va face dacă nu îi va fi acceptat recursul, dacă va semna sau nu cu U Cluj, pentru a nu sta pe tușă timp de doi ani. 

Oferta U Cluj a fost pe cinci ani, Matei urmând să aibă 23 de ani când o să poată scăpa, în sfârșit, de contractul forțat și să câștige mai mult. La această vârstă, alți jucători câștigă 3 milioane de euro

Oferta primită de la U Cluj a fost pe cinci ani, primii trei câte 2500 lei/lună, iar după trei ani suma creștea puțin (la aprox 3500 lei pe lună), fiind oricum nesemnificativă față de salariile pe care le au jucătorii de fotbal, la această vârstă, când sunt în formă maximă.

De exemplu, cel mai bine plătit fotbalist român, Radu Drăgușin (joacă la Tottenham), are 22 de ani și un salariu de 3 milioane de euro. Acesta are exact vârsta la care Matei Moraru ar trebui să primească prin acest contract forțat de la U Cluj o sumă de aproximativ 3500 lei lună. În vârstă de 18 ani, Matei Moraru a fost format ca junior la U Cluj, iar acum este împrumutat la Ceahlăul Piatra Neamț.

Regulamentul, cel puțin abuziv, prevede ca jucătorii să accepte orice contract care e de minimum 2500 de lei pe lună. În caz contrar, sancțiunea e clară: suspendare doi ani

Potrivit Regulamentului privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal, articolul 23, litera k,  se consideră sancțiune refuzul nejustificat al unui jucător junior de a încheia un contract cu clubul la care se află legitimat, în condiţiile prevăzute de art. 14 alin. 2 din prezentul regulament; 

Art 14 alin.2 prevede obligativitatea jucătorului de a încheia un contract cu clubul la care este legimat cu titlu definitiv, pe o durată de maxim 5 ani, în cazul în care jucătorului i se propune un salariu de minim 2500 de lei.

Adică regulamentul stipulează clar că un jucător care este în cea mai bună formă a lui între 18 și 23 de ani, ar trebui să accepte orice contract al clubului la care este legitimat timp de cinci ani pe un salariu de 2500 lei pe lună, adică salariul puțin peste minim pe economie. În caz contrar, este suspendat automat doi ani.

”Înainte de terminarea perioadei junioratului jucătorul este obligat să încheie un contract cu clubul la care este legitimat cu titlu definitiv, pe o durată de maxim 5 ani, numai în situaţia în care clubul respectiv îi propune să încheie un contract şi îi garantează un venit lunar minim net, astfel:

- Cluburile din Liga 1: 2500 lei

- Cluburile din Liga a 2-a: 2.000 lei ”

Folosindu-se de acest regulament, care prevede că jucătorul trebuie să accepte automat contractul pe salariul minim pe o perioadă de cinci ani, U Cluj l-a reclamat pe Matei Moraru la Camera Națională de Soluționale a Litigiilor din cadrul Federației Române de Fotbal și a obținut suspendarea acestuia pe doi ani. Deși există un termen în regulament că refuzul trebuie să fie ”nejustificat”, Camera a considerat că oferta de 2500 lei pe lună nu este un refuz întemeiat, ci unul nejustificat. Deci, l-au suspendat pe tânăr timp de doi ani.

regulament.png

Dincolo de faptul că salariul propus este unul extrem de mic pentru un fotbalist care ar trebui să îl accepte până la 23 de ani, Regulamentul încalcă și dreptul fundamental la muncă, prevăzut în Declarația Drepturilor Omului, potrivit căreia orice persoană are dreptul la libera alegere a muncii sale, la condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă. 

În temeiul dispoziţiilor art. 15 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene: "(1) Orice persoană are dreptul la muncă şi dreptul de a exercita o ocupaţie aleasă sau acceptată în mod liber. (2) Orice cetăţean al Uniunii are libertatea de a-şi căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili sau de a presta servicii în orice stat membru", art. 23 din Declaraţia Drepturilor Omului: "Orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii sale, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă, precum şi la ocrotirea împotriva şomajului. Toţi oamenii, fără nicio discriminare, au dreptul la salariu egal pentru munca egală.


Deocamdată, recursul nu s-a judecat. Matei Moraru a declarat pentru Știri de Cluj că nu știe ce va face, dacă va semna totuși cu Universitatea Cluj, în cazul în care recursul nu va fi în favoarea lui. Dacă nu va semna, însă, acest lucru va atrage cel mai probabil ca Matei Moraru nu va putea să joace timp de doi ani nicăieri, deoarece a refuzat să semneze cu Universitatea Cluj pe un salariu de 2500 lei pe lună. 


”Aștept să se termine recursul, cred că se va mai amâna. Chiar nu știu ce o să fac. Va trebui să ma gândesc foarte bine. Momentan sunt la Ceahlăul până în vară”

 

Matei Moraru a jucat în acest sezon în 12 meciuri în Liga 2 la Ceahlăul Piatra Neamț și a înscris 5 goluri.  De asemenea, momentul cel mai bun l-a avut în acest sezon în meciul contra Concordiei, când a reușit o dublă.

Ofertă de salariu de 2500 lei pentru fotbalist, în contextul în care U Cluj a primit de la bugetul local cea mai mare sumă din istorie-12,25 milioane lei

Oferta de 2500 lei pe lună a U Cluj pentru Matei Moraru vine în contextul în care Clubul Universitatea a primit în acest an cea mai mare sumă din istorie de la bugetul local de 12.250.000 lei.

U Cluj va primi cea mai mare sumă din istorie din bugetul local al Clujului, de peste 100 de ori mai mult ca CFR Cluj. Este sau nu risipă de bani publici? - Ştiri de Cluj (stiridecluj.ro)


Comentarii Facebook