OINĂ: Clubul Sportiv Politehnica Cluj-Napoca, locul doi la Cupa Dragos Voda

 

Clubul Sportiv Politehnica Cluj-Napoca, prin sectia de Oina, a participat la Cupa Dragos Voda editia a-X, a unde a obtinut locul al doilea.

 

La competitia care a avut loc in localitatea Dragu, judetul Salaj, pe data de 9 mai, au mai participat echipe cu traditie in oina precum: Maramures- Remetea Chioarului, Chiuesti-Dej, Liceul Liviu Rebreanu, din Hida, și A.S Dragu - Salaj. 

 

La finalul competitiei, pe langa echipe, au fost premiati si cei mai buni jucatori de Oina ai competitiei.

 

Jucatorii C.S Politehnica au obtinut cele mai multe distinctii:

 

- cel mai tehnic jucator  - Miron Daniel

- cel mai bun jucator la baston - Morariu Marian 

- cel mai eficace jucator la prindere- Morariu Cristian

- cel mai bun jucător debutant - Catinean Paul 

 

Aceasta a fost prima competitie la care echipa de oină a luat parte. Locul doi obținut vine ca o confirmare a eforturilor comune facute de Club pe de-o parte si de toti jucatorii care s-au antrenat exemplar, pe de alta parte, consideră conducerea echipei.

 

Clubul Sportiv Politehnica Cluj s-a înfiinţat în anul 2009 prin Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nr. 5246/ 24.09.2009 datorită rezultatelor internaţionale de excepţie obţinute în special de secţiile de Karate și aeromodelism. CS Politehnica a inceput activitatea cu patru sectii: aeromodelism, bridge, polo pe apa si karate WKC. Pana in prezent s-au mai infiintat sectia de tenis de masa, cu doua echipe, masculina si feminină și secția de oină.Secția de oină înființată în anul 2014 își propune să păstreze și să promoveze la cel mai înalt nivel, sportul național.

 

Oina este un joc tradițional românesc. Jocul de oină era răspândit pe întreg cuprinsul țării, având un număr mare de denumiri și variante: „lopta mică”, „pila”, „de-a lunga” , „lopta lungă”, „fuga”, „hoina” „ojerul”  „oirul”, etc. În unele părți oina se juca și de către fete, sub numele de ”oiniță”.

 

Jocul de oină este practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Altă atestare documentară apare în anul 1596, când cosmograful italian Gian Lorenzo d´Anania menționează jocul de oină în lucrarea Sistemul Universal al Lumii la capitolul descrierii Valahiei Superioare

 

Prin Legea nr.96/2014 pentru completarea Legii educatiei fizice si sportului nr.69 /2000 oina a fost recunoscuta ca fiind sportul national al Romaniei. Ministerul Tineretului si Sportului  si Comitetului Olimpic si Sportiv Roman au inteles faptul ca avem o datorie morala de a duce mai departe tot ce am primit ca mostenire de la inaintasii nostri. În același context ia ființă în cadrul Clubului Sportiv Politehnica Cluj-Napoca secția de oina care își propune să adune toți jucătorii de oină din regiune ade nord-vest a țării, devenid un centru regional de păstrare și promovare a sportului nostru național. 

Comentarii Facebook