Mircea Cristescu: La Cluj sunt 2000 de copii care invata baschet si doar 1000 de copii care invata fotbal

 

Presedintele U Mobitelco a prezentat in emisiunea Ora de Sport de la NCN care este strategia pentru performanta a clubului.

 

Cristescu a aratat ca la Cluj se mizeaza pe o constructie de mare continuitate, existand poate cea mai mare piramida de juniori care sunt formati sa devina componenti ai echipei mari.

 

Universitatea are nu mai putin de 10 echipe de juniori intre 12 si 18 ani, in fiecare din grupele de varsta fiind inscrisa cate o echipa atat in divizia A cat si in divizia B.

 

Mai exista si grupe de minibaschet, iar componentii echipei tehnice merg in scoli si gradinite pentru a promova acest sport si a selecta talente.

 

"Nu se poate face nimic peste noapte" a spus Cristescu referindu-se la esecul echipei din ultimii ani de a aduce un titlu la Cluj.

 

"Titlurile nu vin la comanda, ci ca urmare a unui efort conjugat" a spus si Voicu Moldovan, antrenorul a numeroase generatii de tineri baschetbalisti.

 

El a subliniat ca exista si o cale mai scurta spre performanta, si anume transferul unor jucatori de foarte buna calitate, peste nivelul celorlalte echipe, dar pentru a aplica o asemenea strategie e nevoie de o suma foarte mare de bani de care clubul nu dispune.

 

Nici alte echipe din Cluj nu reusesc sa atraga sume care sa le permita mari performante, ca atare nici clubul de baschet nu trebuie judecat doar prin prisma performantelor pe care ni le dorim ci si a finantarilor existente.

 

Un alt punct cheie al strategiei Mobitelco este promovarea jucatorilor romani, Universitatea fiind una din putinele echipe care joaca adesea cu 3 romani in teren . Scopul managerilor clubului este sa construiasca o coloana vertebrala a echipei din jucatori crescuti la Cluj si pe aceasta sa adauge jucatori talentati adusi din strainatate.

Cresterea si promovarea jucatorilor romani este privita si ca o miscare de sprijin pentrru echipa nationala, unde managerul Mircea Cristescu considera ca ar fi utila si naturalizarea unora din componentii echipei clujene (Lawrence, Dykes, Krstanovic), pe modelul deja adoptat de multe alte tari.

 

Unul din punctele sensibile este lipsa de antrenori tineri talentati care sa pregatreasca juniorii la cel mai inalt nivel. "Foarte multi tineri care ar putea fi antrenori buni se indeparteaza de baschet, din lipsa veniturilor. Un club privat nu are nici un venit de la stat, iar din contributiile parintilor abia se acopera costurile cu salile, care se ridica la 3000 euro  / luna"

 

Cu toate acestea , la Cluj si in general in Transilvania, baschetul este respectat si se joaca in multe orase cu salile pline. Intrebat cum crede ca baschetul poate concura cu fotbalul, un sport mult mai popular, Mircea Cristescu a spus :

"La Cluj avem CFR-ul, echipa campioana a tarii si U Cluj , o echipa foarte iubita. Cu toate acestea sunt 2000 de copii care fac baschet si doar 1000 de copii care fac fotbal".

 

Comentarii Facebook