Marti 21 Martie

Jurnalistul Andrei Niculescu, dat afară de Gazeta Sporturilor pentru plagiat

 

Cunoscutul jurnalist sportiv Andrei Niculescu a fost dat afară de Gazeta Sporturilor, deoarece a copiat idei și citate din presa internațională, în special cea spaniolă.

 

Gazeta Sporturilor a anunţat pe 12 noiembrie că a suspendat rubrica jurnalistului Andrei Niculescu în urma suspiciunilor de plagiat semnalate de cititori în două articole ale acestuia. Ziarul a adăugat că va studia textele de pe un interval mai lung de timp, că va lua o decizie şi că o va aduce la cunoştinţa cititorilor. Vreme de două săptămîni, Gazeta Sporturilor a folosit mai multe resurse externe redacţiei, obiective şi calificate în a compara textele apărute în ziar cu cele de pe mai multe bloguri sau siteuri din străinătate. Cercetarea a vizat perioada 1 noiembrie 2011 – 12 noiembrie 2012.

 

Din păcate, am constatat că, în perioada studiată, Andrei Niculescu a publicat şi semnat în ziar şi pe blogul său afiliat gsp un număr substanţial de articole de fotbal internaţional care conţin citate neatribuite, idei sau expresii din articole ale altor autori. Sursele au fost bloguri şi siteuri, cu predilecţie din Spania. Concluzia este de neocolit. În mod repetat, ziaristul a încălcat normele de documentare din surse externe, folosind idei şi figuri de stil ale unor jurnalişti străini şi prezentîndu-le ca aparţinîndu-i.

 

Gazeta Sporturilor a hotărît să rezilieze contractul cu Andrei Niculescu. Prin scrisori punctuale, vom cere scuze surselor externe a căror muncă a fost folosită fără a fi citată. De asemenea, ne cerem scuze cititorilor şi ne asumăm eroarea de a nu fi activat filtre mai bune de verificare.

 

Este un moment dificil, am lucrat cu Andrei Niculescu vreme de aproape 20 de ani şi efortul lui a fost o bună perioadă de timp unul remarcabil, îi apreciem calităţile de ziarist, dar n-am avut altă soluţie.

 

Erorile sunt omeneşti, însă încălcările repetate sunt altceva şi ne-au pus în situaţia de a lua decizia rezilierii contractului, din respect pentru public şi pentru munca pe care o presupune această meserie unde originalitatea ideilor şi a exprimării presupune un efort ce merită reîmprospătat de la capăt”, a precizat Gsp într-un comunicat.

 

Eu nu dau comunicate, ca nu sunt nici organ de ancheta si nici jurnalist de investigatie. S-a incheiat pentru mine o etapa. Eu nu mai sunt angajatul Gazetei Sporturilor de doi ani. Sunt angajatul DigiSport, mai exact RCS-RDS. Nu e punct. E va urma. Nu va asteptati la reactii si nici la dezvaluiri. Sunt aproape 20 de ani petrecuti in aceasta echipa, stiu multe, dar am aflat ca nu stiu nimic de fapt si ca mai am multe de invatat.P.S. “Sa n-ai incredere in nimeni niciodata. Mai ales in oamenii pe care ii admiri. Astia sunt cei care te vor injunghia cel mai naprasnic”. Las doritorilor placerea de a investiga de la cine am luat chestia asta”, a scris și Andrei Niculescu pe Facebook.

Comentarii Facebook