Gică Popescu, DESFIINȚAT de contracandidatul la șefia FRF: ”Nu aveți pregătirea școlară și profesională necesare pentru a candida!"



Mircea Sandu a anunțat că va renunța la funcția de președinte al Federației Române de Fotbal în 2014, iar trei personaje din lumea fotbalului românesc și-au anunțat deja candidatura: fostul internațional Gică Popescu, fostul jucător și fost președinte al Stelei, Marcel Popescu, și președintele Federației Române de Minifotbal, Răzvan Burleanu.

Tensiunile deja încep să apară deja între doi dintre contracandidați, Răzvan Burleanu atacându-l dur pe Gică Popescu prin intermediul unei scrisori publicate pe site-ul său.

Președintele Federației Române de Minifotbal susține că Popescu nu are ”pregătirea școlară și profesională” necesară pentru a candida la șefia FRF.

"Vreau să vă asigur că, în foarte mare măsură, consider cariera dumneavoastră sportivă ca fiind una examplară şi aş oferi-o spre ilustrare oricărui tânăr jucător aflat la început de parcurs profesional. Vă admir deopotrivă talentul, efortul depus pentru a valoriza o înzestrare sportivă deosebită şi tenacitatea profesională cu care aţi parcurs etapele carierei fotbalistice. Aţi fost cu adevărat un profesionist şi, aşa cum spuneţi, parcursul dumneavoastră stă mărturie.

Îmi permit, totuşi, să nu fiu de acord cu dumneavoastră atunci când spuneţi că v-am atacat. Prin „atac” eu înţeleg să faci afirmaţii defăimătoare despre o persoană, să o calomniezi, adică să spui lucruri neadevărate, reprobabile sau să faci insinuări lipsite de acoperire. Eu, domnule Gheorghe Popescu, m-am referit în declaraţiile mele doar la lucruri care sunt de notorietate şi verificabile. Am spus că statul român vă urmăreşte penal pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, infracţiuni comise chiar în domeniul sportiv pe care doriţi să-l conduceţi. Am spus că aţi fost asociat cu persoane considerate ca fiind cel puţin dubioase. Am spus că aţi avut câteva nereuşite în afaceri soldate cu insolvenţă sau faliment. Acestea nu sunt atacuri domnule Gheorghe Popescu, ci sunt lucruri care trebuie spuse şi evidenţiate de vreme ce aţi ales să intraţi în competiţia pentru cea mai înaltă funcţie dintr-o instituţie care este de utilitate publică. Mai mult, să ştiţi că este absolut legitim ca membrii afiliaţi ai FRF să aibă ocazia să aleagă în cunoştinţă de cauză.

De ce domnule Gheorghe Popescu aveţi pretenţia că ar trebui să ne facem că nu ştim despre aceste lucruri? De ce vreţi să le trecem cu vederea? Am senzaţia că aţi vrea să facem abstracţie de una dintre identităţile dumneavoastră, cea îndoielnică şi să o favorizăm pe cea decentă a sportivului care aţi fost. Însă, surpriză! Domnule Gheorghe Popescu, sunteţi una şi aceeaşi persoană! Iar persoana este garanţia proiectului pe care îl prezintă. Să ştiţi că nimeni nu a fixat criterii de integritate pe lumea aceasta ca să-i necăjească pe alţii, ci pentru că faptele sociale din trecut pot spune câte ceva despre cum vor acţiona în viitor.

M-aţi acuzat de lipsă de respect dar, iar îmi permit să nu fiu de acord cu dumneavoastră. A spune lucrurilor pe nume, fără să denaturezi adevărul, nu consider că este obrăznicie, ci cred că se numeşte responsabilitate. Faptul că unii oameni aleg să facă fapte pe care societatea le consideră nerespectabile este o chestiune care ţine de conştiinţa fiecăruia, nu de bunul-simţ al publicului. Nu mă pot abţine în acest context să nu vă întreb, cum de dumneavoastră, care invocaţi respectul, spuneaţi că v-aţi retras din comisia UEFA în care activaţi pentru a nu-i afecta imaginea, dar, în acelaşi timp, vreţi să fiţi preşedintele fotbalului din România? Să fim noi oare mai puţin demni de scrupulele şi respectul dumneavoastră?

M-aţi invitat să discutăm „pe proiecte”, însă până acum am intrat în dezbatere critică doar cu proiectul meu pentru că al dumneavoastră, în mod mai mult sau mai puţin surprinzător, nu există. V-aţi prezentat candidatura cu o poză de grup şi o compilaţie de idei. Sunt convins că veţi avea un proiect până la urmă, dar, fără să vreau să fiu polemic sau insinuant, îmi permit totuşi să vă întreb: dacă vă macină soarta fotbalului românesc, de ce nu a fost gata până acum? De ce trebuie să vă informaţi în ultima clipă despre alte sisteme fotbalistice şi nu v-aţi făcut temele din timp? Eu cred că o astfel de analiză ar fi trebuit să înceapă încă de acum câţiva ani, pentru ca informaţia să poată fi decantată, altminteri riscaţi să vă treziţi în final cu un document copy-paste.

Mi-aţi spus domnule Gheorghe Popescu că „vorbesc fără să ştiu” despre dumneavoastră şi foştii colegi de naţională „cu care (aţi) făcut performanţă”. Ţin să vă spun că vă înşelaţi amarnic! Nu doar eu ştiu, ci suntem foarte mulţi cei care ştim! Vă rog să nu ne mai priviţi ca pe nişte infantili cărora le poţi umple capul de confuzii! Vă propun să jucăm împreună pe terenul realităţii, nu al mistificărilor ieftine.

Performanţele dumenavoastră şi ale colegilor pe care i-aţi menţionat au fost de natură sportivă (atletică), nu instituţională. Dumneavoastră v-aţi petrecut adolescenţa şi tinereţea pe terenul de sport, pregătindu-vă pentru performanţa sportivă. Alţi oameni şi-au petrecut adolescenţa şi tinereţea pregătindu-se pentru performanţa instituţională. De altfel, aş vrea să vă întreb: dumneavoastră aţi fi de acord ca în primul unsprezece al echipei naţionale să intre un manager profesionist, doar pentru că, în timpul liber, mai joacă şi ceva fotbal? Mă cam îndoiesc. Aşadar, nu consider că aveţi pregătirea şcolară şi profesională necesare pentru ocuparea funcţiei pentru care candidaţi, iar acesta este motivul pentru care întreţineţi confuzia între performanţa sportivă şi cea organizaţională.

V-aţi întrebat în ultima vreme, domnule Gheorghe Popescu, cum de într-o ţară cu potenţial fotbalistic şi vocaţia performanţei sportive trăim cu sentimentul acut al încremenirii în subdezvoltare? Probabil că nu, de vreme ce pare că vreţi să asiguraţi continuitatea unui sistem decrepit, lipsit de fermenţii performanţei, unde urechismul şi ignoranţa sunt la ele acasă, în Casa Fotbalului.

În competiţia globală a vremurilor noastre, generatoarele de performanţă sunt ştiinţa, meritocraţia, creativitatea, cinstea şi cooperarea. Candidez pentru a promova o astfel de viziune şi pentru a scoate FRF de sub zodia improvizaţiei. Prin urmare, nu vă aşteptaţi să primiţi un cec în alb pentru o altă categorie prefesională decât cea în care aţi activat.", a scris Burleanu.

Comentarii Facebook