Miercuri 23 Septembrie

Expediție clujeană pe vârful Manaslu - Himalaya (8156m)

 

Doi clujeni vor pleca într-o expediție pe vârful Manaslu-Himalaia, situat la o înălțime de 8156 de metri.

 

Expediţia, 100% clujeană, este preconizată a se desfăşura pe parcursul a 46 de zile şi va fi organizată într-un stil modern, fără tabere intermediare permanente, fără utilizarea de oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor pentru ascensiune, fapt care va spori, în mod evident valoarea reuşitei. Se va încerca, astfel, spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean – bariera celor 8000 de metri, proiect care înseamnă nu doar performanţă din punct de vedere sportiv, ci, mai ales, încurajarea practicării sportului alb de către un număr cât mai mare de clujeni şi nu numai.  

 

”Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj” este proiectul montan prin care Clujul va atinge performanţa în alpinism – un vârf de peste 8000 de metri. Pentru un alpinist, atingerea unui vârf de peste 8000 de metri echivalează cu o medalie olimpică. Dacă această performanţă este obţinută în mod ”curat” – fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor – este, putem spune, echivalentul unei medalii olimpice de aur. Anul 2016 este anul în care se încearcă – şi se va reuşi – spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean – bariera celor 8000 de metri.

 

Proiectul ”Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj” a fost iniţiat de salvamontistul şi alpinistul Vasile Cipcigan, unul dintre cei mai experimentaţi atleţi montani din Cluj. El este iniţiatorul proiectului mai amplu ”Şapte paşi pe acoperişul lumii”, demers ce s-a concretizat deja în patru reuşite:  Elbrus (Europa) – 5642m, McKinley (SUA) – 6194m, Aconcagua (America de Sud) – 6960m, Kilimanjaro (Africa) – 5895m. De asemenea, Vasile Cipcigan a fost participant la expediţia Khan Tengri 2008, co-iniţiator şi participant la proiectul “Expediţia Românească Manaslu 2013”. Obiectivul proiectului “Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj” este atingerea vârfului Manaslu – 8156 m, al optulea din lume ca înălţime. În demersul său, alpinistul va fi însoţit de jurnalistul Titus Crăciun (Foto).

 

În ultimii ani au mai fost câteva tentative: Török Ioan pe Nanga Parbat (8125m) sau  Vasile  Cipcigan,  Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan pe Manaslu (8156m), care, din cauza condiţiilor de vreme neprielnică şi a situaţiei în teren (prea multa zăpadă) s-au oprit înainte de atingerea vârfului. Se poate vorbi astfel de o rămânere în urmă a Clujului, având în vedere faptul ca marile oraşe din ţară și nu numai au deja simbolul fotografiat pe un vârf de peste 8000m. Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Arad sunt oraşe ale căror comunităţi au susţinut proiecte montane la mare altitudine şi care se pot mândri cu reuşita sportivă a atleţilor care au atins unul sau mai multe vârfuri dintre cele 14 care depăşesc graniţa celor 8000m. Este astfel un paradox având în vedere faptul că viaţa alpină cea mai activă din ţară este în Cluj. Clubul Alpin Român – secţia Universitară Cluj este clubul montan cu cei mai mulţi membri – peste 200, un puternic iniţiator de proiecte montane la nivelul României.

 

”Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj” se dorește a fi o inițiativă de succes, atât din prisma reușitei sportive, cât și din perspectiva strategiei de promovare. Alpinismul este un sport extraordinar, extrem de complex și spectaculos, dar care nu beneficiază de ”privilegiile” unui stadion. Reușita proiectului “Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj” nu înseamnă doar atingerea vârfului de 8156 de metri, ci și încurajarea unui număr cât mai mare de practicanți ai acestui sport, persoane ce vor deveni interesate de acest fenomen, care vor începe prin a vizita frumusețile montane ale României, prin a proteja aceste frumuseți și vor continua prin promovarea acestora departe de granițele țării noastre. Motivarea persoanelor care doresc să exceleze în unul dintre cele mai frumoase sporturi este unul dintre obiectivele echipei din spatele expediției “Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj”.

 

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, muntii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei (8.156 m). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are în componenţă trei vârfuri importante: Manaslu Nord 7157 m, Manaslu Est 7992 m şi Manaslu 8156m.

 

Toate aceste trei vârfuri au fost atinse şi sunt o atracţie şi o provocare pentru alpiniştii din toată lumea. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu la 9 mai 1956. Timişoreanul Horea Colibăşanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

 

Comentarii Facebook