Clujul a luat 60 de medalii la Campionatele Naționale de Powerlifting Clasic 2023 - FOTO


Clujul a câștigat 60 de medalii la Campionatele Naționale de Powerlifting Clasic și Echipat 2023, care a avut loc la Sala Sporturilor ”Horia Demian”.

Competiția a fost organizată de Federația Română de Powerlifting (afiliată European Powerlifting Federation – EPF și International Powerlifting Federation – IPF), alături de clubul local Cluj Crusaders.

Cluj Crusaders a avut 25 de sportivi înscriși la diferite categorii, dintre care 16 la seniori, 3 la senioare, 9 la juniori și un veteran. Cea mai bună performanță pentru clujeni vine la categoria Open senioare, unde Zsuzsanna Kása a ieșit campioană în fața unor competitoare mai experimentate. Putem spune că titlul rămâne la Cluj, după ce și anul trecut a fost câștigat de o sportivă de la Crusaders, Alexandra Lakatos. De asemenea, Ștefan Eșanu s-a plasat locul al III-lea în clasamentul Open la Juniori 1 (U23), la prima sa participare.

Clujenii s-au impus la categoriile grele, Barna Kakucs (+120 kg) și Adrian Pap (-105 kg) ieșind campioni naționali, iar Călin Rus (+120 kg) și Raul Marchiș (-120 kg) obținând titlurile de vicecampioni naționali. De asemenea, Călin Rus a fost singurul sportiv clujean participant și în competiția de „echipat”, unde a reușit locul al IV-lea în categoria +120 kg și medalie de bronz la împins din culcat. 

Performanțele nu au stat departe nici în următoarele zile de concurs, Eduard Ștreangă (-93 kg) a reușit să obțină locul al III-lea la seniori și locul I la Juniori 1 (U23), Ștefan Eșanu (-83 kg) locul al III-lea la seniori și locul al II-lea la Juniori I (U23), iar Theo Recalde (-66 kg) a ocupat locul al III-lea la seniori și locul al II-lea la Juniori 2 (U18). 

Și la feminin au fost rezultate notabile, Zsuzsanna Kása (-69 kg F) și Georgiana Marian (-63 kg F) au ieșit campioane naționale, iar Andra Bârsoianu (-76 kg F) a devenit vicecampioană națională. 

Rezultate îmbucurătoare au obținut și juniorii Dan Beșu (-105 kg) – locul al III-lea la Juniori 1 (U23) și Mihai Pișta (-83 kg) – locul al III-lea la juniori 1 (U23), dar și veteranul Petru Borbely (-105 kg) – locul I la Masters 4 (peste 70 de ani) și aur la toate probele individuale.

Pentru Cluj Crusaders au mai concurat Samuel Ciortea (+120 kg) – locul al VII-lea, Botond Kakucs (-120 kg) – locul al IV-lea, Alexandru Ripan (-105 kg) – locul al VIII-lea, Dragoș Copădineanu (-105 kg) – locul al IX-lea, Laurențiu Gyorgy (-93 kg) – locul al VII-lea, Mario Molnar (-93 kg) – locul al XIV-lea, Sebastian Rusu (-74 kg) – locul al V-lea și bronz la îndreptări, Andrei Popovici (-74 kg) – locul al IX-lea, Andrei Capătă (-105 kg, U23) – locul al V-lea, Rareș Cozea (-93 kg, U23) – locul al IV-lea, Filaton Denis (-74 kg, U18) – locul al IV-lea și bronz la împins din culcat, Raul Ianc (-66 kg, U18) – locul al IV-lea și bronz la împins din culcat.

Trebuie să menționăm și că sportivii Cluj Crusaders au câștigat 47 de medalii în probele individuale ale categoriilor lor (12 de aur, 15 de argint și 20 de bronz). Ar mai fi de remarcat că, pe lângă probele individuale, sportivii de la Cluj Crusaders au obținut 3 dintre cele mai bune 5 totaluri ale competiției prin Barna Kakucs (722,5 kg), Adrian Pap (700 kg) și Călin Rus (687,5 kg). În clasamentul general al probelor individuale se remarcă din nou Adrian Pap, cu cea mai bună îndreptare din competiție (295 kg), Barna Kakucs și Călin Rus, cu a doua și, respectiv, a treia cea mai bună genuflexiune din concurs (270 kg și 265 kg) și, din nou, Barna, cu a treia cea mai mare greutate la împins din culcat (182,5 kg). La feminin, topul a fost întregit de Zsuzsanna Kása, ce a reușit a doua cea mai bună genuflexiune la senioare (132,5 kg). Viitorul arată promițător, întrucât Ștefan Eșanu a avut al doilea cel mai bun total (612,5 kg) și a treia cea mai bună îndreptare la Juniori 1 U23 (260 kg), iar Eduard Ștreangă, a treia cea mai bună genuflexiune la Juniori 1 U23 (230 kg).

Powerliftingul, similar cu halterele, este cel mai reprezentativ sport de forță și reunește trei probe: genuflexiuni cu bara în spate (squat), împins cu bara din culcat (bench press) și îndreptări cu bara (deadlift). Fiecare sportiv are câte trei încercări pentru a ridica o greutate cât mai mare la fiecare dintre probe, respectând regulile de concurs. Este declarat câștigător al probei cel care reușește să ridice cea mai mare greutate și câștigător al competiției cel care, însumând cele trei probe, reușește să totalizeze greutatea cea mai mare.

Campionatul a constat atât în probele de powerlifting echipat (equipped), cât și în cele de powerlifting clasic (raw), unde nu sunt permise costumele speciale de powerlifting ce facilitează ridicarea unor greutăți mai mari, ci doar echipamentul uzual folosit în săli. Din echipamentul obligatoriu fac parte singletul (un costum simplu, similar celor folosite la haltere sau lupte), un tricou și jambierele (pentru proba de îndreptări), iar permise (și recomandate) sunt o centură, wrist wraps (feșe pentru încheieturi) și knee sleeves (suport tip manșon pentru genunchi). Cei de la echipat pot folosi în plus costume speciale pentru ridicat, dar și knee wraps (feșe pentru genunchi).

Comentarii Facebook