Cine este tenismena născută la Cluj, care a jucat cu Serena si Venus Williams. A fost in top 50 mondial!


Povestea Ancăi Barna, o fostă jucătoare de tenis născută la Cluj-Napoca și stabilită în Germania, este mai puțin cunoscută. În vârstă de 47 de ani, Barna, care a ajuns până pe locul 46 WTA la începutul anilor 2000, locuiește în Nürnberg, unde deține o academie de tenis.

În perioada sa de ascensiune, Anca Barna a întâlnit jucătoare celebre, precum Serena Williams, Kim Clijsters, Justine Henin și Monica Seles. Deși a pierdut aceste întâlniri, a înregistrat victorii notabile împotriva rusoaicelor Dinara Safina, Nadia Petrova și Elena Dementieva, și împotriva lui Patty Schnyder, fostă jucătoare de Top 20, la Viena, în 2003.

Singura finală WTA disputată de Barna a fost la Estoril, în 2002, unde a pierdut în fața ibericei Magüi Serna. De-a lungul carierei, a câștigat două titluri ITF: la Les Contamines, în 1998, și la Hayward, în SUA.

Anca Barna a fost una dintre primele 50 de jucătoare ale lumii, înfruntând adversare de renume din circuit. La apogeul carierei sale, pe 7 iulie 2003, s-a clasat pe locul 46 WTA. Printre realizările sale se numără participările la toate cele patru turnee de Grand Slam, cu cele mai bune performanțe fiind turul al treilea la Australian Open (2003) și runda a doua la Wimbledon (2001) și US Open (2002 și 2003).La apogeul carierei sale, pe 7 iulie 2003, s-a clasat pe locul 46 WTA. Printre realizările sale se numără participările la toate cele patru turnee de Grand Slam, cu cele mai bune performanțe fiind turul al treilea la Australian Open (2003) și runda a doua la Wimbledon (2001) și US Open (2002 și 2003).

Anca Barna a plecat din România înainte de Revoluție, stabilindu-se în Germania cu familia. A început să evolueze pentru Germania, inclusiv în Fed Cup, după ce a obținut cetățenia germană.

După retragerea din activitate în 2005, Anca Barna s-a dedicat antrenoratului și altor proiecte legate de tenis. Locuiește în Nürnberg, unde antrenează și este implicată în diverse evenimente sportive și caritabile. Academia de tenis pe care o deține oferă antrenamente pentru toate categoriile de vârstă și niveluri de joc, fiind activă de mulți ani în partea de nord a orașului Nürnberg.

Anca Barna și sora sa, Adriana, care a avut și ea o carieră în tenis, au câștigat împreună două titluri ITF la dublu. Anca Barna a câștigat în total 746.387 de dolari din premii în carieră și continuă să contribuie la dezvoltarea tenisului prin activitatea sa de antrenor.


Comentarii Facebook