CFR Cluj dă în judecată FRF, ​​după decizia ministrului Sportului de a impune ponderea de minim 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale


Decizia ministrului Sportului, Eduard Novak, de a impune o pondere de minimum 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă, a generat numeroase reacții negative. Măsura ar urma să se aplice din acest sezon, 2022 – 2023.

Noua prevedere trebuie impusă prin schimbarea regulamentelor în toate sporturile de echipă, inclusiv în fotbal. Dacă va fi implementată, această măsură ar putea afecta mai multe echipe de fotbal din Superliga, care au mulți străini în lot (CFR Cluj, U Craiova 1948, FC Botoșani, FC Voluntari), dar și echipe de handbal (CSM București, la feminin, Dinamo, la masculin) și de baschet, scrie digisport.ro.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabilește obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din total de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susținerea sportului de înaltă performanță și a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federațiile sportive naționale, prin statutele și regulamentele proprii, începând cu sezon competițional următor, 2022-2023”, a fost anunțul de pe pagina de facebook a Ministerului Sportului.

Cristi Balaj, președintele campioanei României, CFR Cluj, a anunțat că analizează posibilitatea de a acționa în judecată Federația Română de Fotbal, dar regulamentul va fi schimbat ca urmare a deciziei ministrului Sportului. Balaj a precizat că Liga Profesionistă de Fotbal și cluburile din Liga 1 n-au fost informate în prealabil în legătură cu inițiativa lui Eduard Novak.

Nu știu dacă FRF a știut de această decizie. LPF și cluburile din Liga 1 nu au avut cunoștință despre așa ceva. Ne-am trezit cu asta! Pentru noi, competiția a început, am format lotul de jucători. Probabil astăzi apare ordinul publicat în Monitorul Oficial, iar noi mâine jucăm Supercupa. Această decizie creează mari prejudicii în acest moment, habar nu aveam de ea. Noi am lucrat la transferuri de jucători din luna noiembrie.

Regulamentul Federației e Biblia fotbalului românesc. Noi trebuie să jucăm după ROAF. Dacă apare o modificare legislativă, FRF și LPF ar trebui să-și adapteze regulamentul conform legii. După ce s-a stabilit în Comitetul Executiv, cluburile trebuie să respecte noul regulament. Ca să fie modificat regulamentul, trebuie să fie votat în Adunarea Generală. Este imposibil să respectăm în acest moment acel ordin, cu toată bunăvoința. Cel mai probabil, dacă decizia va fi aplicată, vom apela la instanță. Ordinul de ministru poate fi atacat în contencios administrativ. Să nu uităm că am câștigat un proces cu FRF, pe o speță similară", a spus Cristi Balaj, la Pro Arena.

După anunțul ministrului Sportului, Federația Română de Fotbal a cerut clarificări, pentru a stabili impactul modificării asupra competițiilor. 127 de fotbaliști străini activează în acest moment în Liga 1. Campioana CFR Cluj are cei mai mulți - 17.

Comentarii Facebook