Duminica 28 Aprilie

Ce este Roxadustat, substanța interzisă cu care a fost depistată Simona Halep


Simona Halep (31 de ani, 9 WTA) a fost depistată pozitiv și suspendată provizoriu.

Halep a fost testată pozitiv cu roxadustat, în urma unei probe recoltate la US Open, competiție la care a fost eliminată în primul tur de Daria Snigur (20 de ani, 124 WTA), scor 2-6, 6-0, 4-6.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat că Simona Halep a fost depistată cu Roxadustat, substanță inclusă pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping din 2022.

Roxadustat se folosește împotriva anemiei, este un inhibator al prolil-hidroxilazei HIF și stimulează producția endogenă de eritropoietină și producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.

Sportivii pot folosi această substanță pentru a crește oxigenarea mușchilor, astfel crescând și rezistența la efort fizic.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a confirmat că Simona Halep, o jucătoare de tenis din România în vârstă de 31 de ani, a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping din 2022 (TADP). ITIA a trimis jucătoarei o notificare cu privire la o încălcare a regulilor anti-doping la 7 octombrie 2022, în conformitate cu articolul 2.1 din Program (prezența unei substanțe interzise) și/sau articolul 2.2 (utilizarea unei substanțe interzise). Halep a furnizat un eșantion în timp ce a concurat la US Open în august 2022. Eșantionul a fost împărțit în probele A și B, iar analiza ulterioară a constatat că eșantionul A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în Lista interzisă a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2022. Rezultatele analitice adverse pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie”, spune în comunicatul Agenției Internaționale de Integritate în Tenis. 

Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele. Am fost depistată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, este cel mai mare șoc din viața mea. În toată cariera mea, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin cap, și este împotriva tuturor valorilor în care cred. Mă confrunt cu o situație injustă și mă simt confuză și trădată. Mă voi lupta până la final să demonstrez că niciodată nu am folosit cu știință substanțe interzise și am încredere că mai devreme sau mai târziu se va afla adevărul. Nu este despre bani sau titluri, este despre onoare și despre povestea de dragoste pe care o am cu tenisul de 25 de ani”, a scris Simona Halep pe Instagram.

Comentarii Facebook