Câți bani câștigă arbitrul-controversat de la meciul Rapid - CFR. Popa este arbitru-consilier public, șef de club și șef de fotbal județean


Conflict major în lumea fotbalului românesc după ce CFR Cluj a adus acuzații șoc la adresa arbitrului Cătălin Popa, care a acordat două lovituri de pedeapsă pentru Rapid în duelul cu CFR. Conform propriei declarații de avere, arbitrul Cătălin Popa figurează ca director la o firmă care câștigă bani din contracte cu FC Argeș, club înscris în liga unde profesează centralul din Pitești. Popa este în același timp directorul clubului primăriei Pitești și șef la AJF Argeș. 

Promovat în 2010 de fostul președintele al CCA, Vasile Avram - în plin vacuum de mână de lucru cauzat de arestările din scandalul de corupție Mită pentru arbitri - Popa a avut un drum fără mari realizări, fiind considerat de majoritatea oamenilor de fotbal un arbitru modest, notează GSP.

Fost junior la FC Argeș, centralul s-a apucat de arbitraj la 18 ani. Ca mulți alți colegi de breaslă, a luat bătaie în ligile inferioare, a tras din dinții în frig și ploaie la Liga 3 și Liga 2 și - în cele din urmă - a ajuns să asculte imnul Champions League cu ajutorul lobby-ului făcut de Kyros Vassaras. 

În paralel, însă, conexiunile sale l-au propulsat în două poziții de funcționar în sport. Secretar general al Asociației Județene de Fotbal Argeș timp de mai mulți ani, Cătălin Popa a fost numit în 2019 director general al clubului CSM Pitești, finanțat de primăria condusă de Cristian Gentea. E o funcție pe care o deține și astăzi și unde primește un salariu lunar brut de 7.895 de lei la care se adaugă vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și alte bonusuri și indemnizații de hrană cu un cumul de 784 de lei, notează sursa citată. 

Președintele Asociației Județene de Fotbal, plătit din mai multe părți

În iulie 2021, Popa a decis să candideze la președinția AJF și a câștigat. Arbitrul nu a renunțat, însă, la funcția de conducător în clubul primăriei. La scurt timp după alegerea sa, forul care gestionează fotbalul din județul Argeș a obținut o finanțare de 70.000 de lei din partea Consiliului Județean Argeș condus de pesedistul Ion Mînzână. 

Fiind consilier public, Cătălin Popa a fost nevoit să-și completeze declarația de avere. În iunie 2020, data ultimei fișe actualizate, arbitrul a declarat un venit anual de 18.200 de lei de pe urma funcției de la CSM Pitești. Alți 12.500 de lei i-au venit din salariile obținute în calitatea de director la trei firme private. În fine, Popa a declarat 90.912 lei la veniturile realizate din arbitraj. El și soția sa, Andreea Popa, dețineau șase terenuri în comuna Ștefănești, cu o suprafață totală de 8400 de metri pătrați, și un apartament de 100 de metri pătrați în Pitești. Popa a mai declarat un cont bancar în valoare de 296.086 de lei la Banca Transilvania, un altul de 3970 de lei la BRD, dar și un credit ipotecar cu Prima Casă pentru 41.300 de euro.

Firmă de pază, contracte cu un club de Liga 1

Potrivit GSP surpriza apare la capitolul contractelor încheiate de firmele în care Cătălin Popa este implicat. Pe 1 ianuarie 2020, SC Șoimul Securiti Protect SRL - companie în care arbitrul e declarat director, iar soția sa acționar cu 50 la sută din pachet - a obținut un contract de 134.760 de lei (aproximativ 27.000 de euro) pentru „prestări de servicii pază” pe durata a 12 luni la clubul FC Argeș, finanțat de aceeași primărie care susține și activitatea CSM Pitești! La jumătatea acelui an, clubul de fotbal a promovat în Liga 1. 

Între 2015 și 2021, compania a obținut contracte în valoare totală de 668.276 de lei (aproximativ 134.000 de euro). Din această sumă, 177.000 de lei sunt obținuți prin acte înregistrate după august 2020, când FC Argeș a revenit în prima ligă! Practic, Cătălin Popa și familia sa obțin venituri directe de la un club participant în campionatul în care arbitrul profesează. Piteșteanul nu este delegat niciodată la meciurile echipei din orașul său natal, însă - teoretic - ar putea influența soarta acestui club în partidele echipelor aflate în luptă cu FC Argeș pentru un anumit obiectiv. Oficialii Comisiei Centrale a Arbitrilor contactați au refuzat și ei să comenteze pe seama conflictului de interese în care e implicat Cătălin Popa, scrie GSP. 

Comentarii Facebook