Andrea Petkovic a câștigat trofeul Winners Open


Andrea Petkovic a câștigat finala de la Winners Open, turneul WTA de la Cluj-Napoca, la șase ani de la ultimul trofeu WTA cucerit.

Andrea Petkovic a învins-o în finala Winners Open pe Mayar Sherif, 6-1, 6-1, după o frumoasă demonstrație de forță. Favorită 2 la Cluj, Petkovic și-a respectat până la capăt statutul de favorită și a reconfirmat perioada bună prin care trece (finală Hamburg, semifinale Belgrad) cu un trofeu atât de așteptat. Precedentul ei titlu WTA a fost câștigat în 2015, la Antwerp.

Andrea a fost singura jucătoare de la Cluj care a reușit să depășească defensiva lui Mayar Sherif prin lovituri tari și foarte tari  – majoritatea executate în lung de linie – și atacând necontenit loviturile încărcate cu top-spin ale adversarei. La acest ultim aspect, e de punctat cât de bine a reușit nemțoaica să întâmpine acele mingi înalte, să facă pași în teren, să încarce lovitura, să lovească de deasupra umărului și să accelereze decisiv.

Toate aceste lovituri apăsate – chiar brutale – venite din toate părțile, din interiorul terenului, de la doi metri distanță de linia de fund sau din apropierea fileului au fost prea mult pentru Sherif.

Dat fiind nivelul atins de Petkovic, Sherif n-a putut face mai mult astăzi. S-a luptat, s-a încurajat, a încercat, dar ceea ce Petkovic a pus pe masă astăzi a fost prea mult pentru ea.

Totuși, înfrângerea din finală nu va șterge săptămâna ei absolut grozavă de la Cluj, unde a înregistrat premieră după premieră: primul sfert de finală WTA, prima semifinală WTA, prima finală WTA, devenind prima jucătoare din Egipt calificată într-o finală de acest nivel. Iar de săptămâna viitoare Mayar va intra, în premieră, în top 100 WTA.

De partea cealaltă, Andrea Petkovic se poate bucura de o revenire fantastică.

Din 2015 până în urmă cu trei săptămâni, la Hamburg, Petkovic nu mai jucase o finală WTA, nu mai legase mai mult de patru victorii la niciun turneu și în toată această perioadă a fost mereu la limita topului 100, ieșind de multe ori în afara topului.

”Mă simt atât de fericită, s-au întâmplat atât de multe lucruri în acești 6 ani (de la ultimul trofeu câștigat). Eram gata să mă retrag, aproape că m-am retras. Am început cinci noi locuri de muncă, așa că acum mă întorc la ceea ce îmi place cel mai mult, tenisul, și să câștig este cel mai frumos sentiment. Sunt cea mai fericită persoană acum”, a spus Petkovic, cu zâmbetul larg cu care i-a cucerit și pe fanii din tribune.

Andrea a vorbit foarte frumos și despre experiențele ultimei săptămâni: ”A fost cu adevărat uimitor, singurul lucru pe care îl regret e că nu am ajuns aici mai devreme, pentru că atunci aș fi avut câteva zile să văd câteva locuri înainte să încep să joc meciuri și apoi să trebuiască să mă odihnesc. Este singurul lucru pentru care mă simt tristă. În rest, am avut cea mai bună săptămână; toți oamenii au fost atât de prietenoși și ne-au întâmpinat cu brațele deschise. Oriunde am fost, toată lumea a fost atât de prietenoasă, publicul a fost uimitor, mai ales după ce am jucat atât de multe luni fără public, a fost ca o gură de aer proaspăt și de oxigen pentru un jucător de tenis, așa că am o mulțime de amintiri minunate pe care le voi prețui veșnic în inima mea.

Dacă se va întoarce la Cluj în octombrie, pentru turneul pe care echipa Winners Open tocmai l-a anunțat?

Da, cu siguranță. Cred că Patrick (Ciorcilă) a făcut asta intenționat, crezând că sunt deja în vârstă; s-a gândit că trebuie să o aduc înapoi, trebuie să-și apere titlul, cine știe dacă va mai juca anul viitor – (râde). A făcut o treabă bună și cu siguranță vreau să revin”, ne-a asigurat campioana de la Winners Open.

Comentarii Facebook