Miercuri 24 Aprilie

Ziua Internationala a Romilor, sarbatorita la Cluj-Napoca

 

Ziua Internationala a Romilor este marcata la Cluj printr-o serie de manifestari dedicate minoritatilor nationale. Activitatile continua pana in 6 aprilie la Cluj-Napoca.

In cadrul manifestarilor vor avea loc activitati tematice, menite sa contribuie la promovarea insemnatatii zilei romilor precum si la valorificarea culturii si aspectelor traditionale ale acestei etnii. De asemenea, evenimentul isi propune sa contribuie la promovarea egalitatii de sanse pentru toti cetatenii si a nediscriminarii pe criterii etnice.

Astfel, in 5 Aprilie 2012, incepand cu ora 10.00, in incinta Colegiului Economic "Iulian Pop" Cluj-Napoca va avea loc vizionarea filmului documentar "O clasa divizata" – urmata de o dezbatere pe marginea filmului prezentat. Scopul evenimentului este de a informa participantii cu privire la efectele negative ce sunt generate de fenomenul de discriminare si de a contribui la reducerea discriminarii etnice in scoli. Manifestarea mai presupune prelegeri sustinute de elevi din cadrul colegiului cu privire la artistii romi reprezentativi la nivel national, cultura si traditia romilor, discriminarea etnica si efectele acesteia asupra individului.

Tot in data de 5 Aprilie 2012, incepand cu ora 13.00, prin intermediul serviciului Biblioteca-radio din cadrul Bibliotecii Judetene Octavian Goga Cluj, va avea loc emisiunea "Promovarea culturii rome si a imaginii pozitive a acestei etnii in societate". in cadrul emisiunii va fi invitat si un reprezentant al comunitatii de romi Pata Rat din judetul Cluj care va prezenta comunitatea din perspectiva experientei acumulate in calitate de mediator scolar si membru al unei organizatii neguvernamentale. Scopul emisiunii radio este de a reduce semnificativ imaginea negativa cu care este asociata comunitatea de romi Pata Rat.

In data de 6 Aprilie 2012, incepand cu ora 13.00, in cadrul Saptamanii culturii rome la Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" Cluj", in sala Media a bibliotecii, vor avea loc doua sesiuni de prelegeri "Copiii romi, nevoi educationale si de asistare" si "Segregarea sociala si recunoasterea culturala la romi", sustinute de Prof. univ. dr. Maria Roth si Prof. univ. dr. Eniko Vincze.  

Ziua de 8 aprilie a fost adoptata drept Ziua Internationala a Romilor in anul 1971, cu ocazia Primului Congres International al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra. Tot cu acel prilej a fost adoptat imnul "Gelem, Gelem", compus de Jarko Jovanovic precum si steagul international al romilor. in ultimii ani, semnificatia zilei de 8 aprilie a inceput sa fie recunoscuta la nivel mondial. De asemenea, ziua de 8 aprilie este o zi comemorativa pentru victimele de etnie roma din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

 

Foto: newsin.ro

Comentarii Facebook