Zeci de trenuri, oprite în gări, din cauza unui protest spontan al angajaților CFR! Opt curse de la Cluj sunt afectate

 

UPDATE

 

În jurul orei 14.00, activitatea feroviară a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, CF Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

 

În urma discuţiilor purtate în prima parte a zilei între conducerea companiei şi salariaţii care au declanşat acest protest spontan s-au dat asigurări că vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, aceştia fiind informaţi că odată cu aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA”, menţionează CFR într-un comunicat.

 

---------------

Compania CFR Călători anunță că zeci de trenuri sunt afectate, miercuri dimineața, din cauza unui protest spontan al angajaților.

În data de 22 martie, începând cu ora 7:00, o parte dintre angajaţii feroviari au oprit spontan lucrul. Această acţiune afectează circulaţia unor trenuri”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Potrivit oficialilor, oprirea lucrului are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află în negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR Călători a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii, creştere care va conduce în urma negocierilor la majorări salariale.

Administrația intenționează să reașeze clasele de salarizare, în funcție de fondul de salarii care se va asigura prin bugetul de venituri si cheltuieli al CFR Călători, pentru funcțiile de bază: acari, manevrați, șefi de manevră, conductori, șefi de tren, casieri, informatori din ramura MC și pentru funcțiile de execuție din celelalte ramuri, cu posibilitatea de diferențiere în funcție de complexitatea și de volumul de muncă.

La Cluj sunt afectate 8 trenuri, din cauza manifestațiilor angajaților, curse care leagă Cluj-Napoca de Bucureşti, Dej, Oradea, Teiuş, Budapesta. Unele sunt oprite în staţii de pe raza judeţului Cluj.

Liderul Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj, Marius Mureşan, a declarat, miercuri, că angajaţii din căile ferate sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a încheiat Contractul Colectiv de Muncă.

Este o oprire spontană a activităţii. Eu am avut discuţii miercuri dimineaţă înainte de ora 7 cu salariaţii şi o parte din sindicat, m-au asigurat, iniţial, că nu fac protestul, după care, după ora 7, m-au sunat că totuşi intră în această formă de frevă spontană şi oresc circulaţia trenurilor. Motivul este neîncheierea Constractului Colectiv de Muncă şi faptul că nu au garanţii că vor primi majorarea salarială promisă de conducerea Companiei Naţionale CFR. Nu ştiu câţi oameni sunt în grevă nici câte trenuri sunt afectate”, a spus Mureşan, pentru Mediafax.

Conform acestuia, sindicaliştii au negociat în ultimele 45 de zile încheierea Contractului Colectiv de Muncă cu administraţia, dar negocierea a fost una ”surdă”.

Tensiunea s-a instalat din februarie, au fost diferenţe foarte mici de salarii între impiegaţii de mişcare şi acari, un acar având aproape salariul unui impiegat, şi vorbim de funcţii şi responsabilitţi total diferite. Noi am cerut o majorare a salariilor cu 25% şi aceasta să se diferenţieze în funcţie de responsabilităţi şi volum de muncă. S-a anunţat o majorare de 22,5% a fondului de salarii, ceea ce este un pas înainte, dar nu s-au primit garanţii că această creştere se va regăsi în salariile angajaţilor”, a mai spus Mureşan.

Comentarii Facebook