Zeci de părinți clujeni amendați pentru pentru nefolosirea corespunzătoare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii


Polițiștii clujeni a desfășurat, în ultimele 3 luni, 7 acțiuni în trafic pentru sancționarea șoferilor care nu respectă prevederile legale cu privire la transportarea copiilor în mașină. În cadrul controalelor 150 de mașini au fost oprite și verificate, fiind aplicate 29 de sancțiuni. 

Acțiunile au făcut parte din etapa a treia (prima a fost de informare, a doua de avertisment) a proiectului Copil Iubit la Bord, prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca, oraș PILOT în acest program. 

Acțiunile de verificare și sancționare în trafic ar fi trebuit să înceapă în luna martie, însă au fost decalate din cauza pandemiei de COVID-19 până la începutul verii, când s-au reluat activitățile fără restricții în oraș. Astfel, în perioada iulie - septembrie 2020, polițiștii rutieri au desfășurat șapte acțiuni de verificare și sancționare a conducătorilor auto, în zona Parcului Central, în zona Iulius Mall și în apropierea grădinițelor și școlilor clujene. Oamenii legii au oprit aproximativ 150 de autovehicule în care erau transportați copii, pentru a verifica modul în care ei sunt asigurați în dispozitive de fixare în scaun. Părinții care au ”trecut testul” au primit cadou de la polițiști câte un metru cu care să își măsoare copiii (și) înainte de a-i urca în mașini.

”Copil iubit la bord” este un proiect extrem de important pentru noi, polițiștii clujeni. Nu este nimic mai plăcut, atunci când ești în trafic și oprești autovehiculele pentru control, decât să vezi că părinții sunt responsabili și copiii sunt transportați în siguranță. Tocmai de aceea am ”răsplătit”, cu materiale informative și acel metru, părinții pentru responsabilitatea asumată față de copiii lor, dar nici nu am ezitat să sancționăm abaterile întâlnite. Ce facem pentru copiii noștri? ”ORICE!”, spun toți părinții. Ei bine, într-adevăr, siguranța copiilor depinde de noi, asta trebuie să nu uităm de câte ori plecăm la drum!”, spune șeful Biroului pentru Analiză și Prevenire a Criminalității - IPJ Cluj, comisar Gina Pop.

Proiectul ”Copil Iubit la Bord” a fost anunțat acum un an, pe 22 octombrie 2019, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Primăriei Cluj-Napoca, partener în proiect încă de acum doi ani, când s-a conturat ideea și au fost făcuți primii pași.

În urmă cu un an, odată cu lansarea Planului de Acțiune, s-a lansat și ”Siguranța Copiilor în Mașină - Ghid Practic pentru Părinți”, un mic manual de alegere și folosire a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri. De asemenea, au fost prezentate materialele de promovare: spoturi radio și TV, precum și machete și alte materiale grafice ce urmau să fie folosite în campania de informare online și offline (atașate în kitul de presă).

După campania de informare generală, în mass-media, a urmat cea de informare specifică, a șoferilor părinți. Astfel, înainte de declanșarea pandemiei, în lunile ianuarie - februarie, la Cluj-Napoca a avut loc campania de informare, în cadrul căreia polițiștii clujeni au susținut și inițiat activități de conștientizare atât teoretice, de instruire, cât și practice, în trafic:

- acțiuni în trafic, în timpul cărora șoferii au fost sfătuiți și îndrumați spre utilizarea corectă a dispozitivelor de fixare în scaun;

- agenții de poliție au prezentat proiectul în cadrul cursurilor de reintegrare socială pentru persoanele asistate de Serviciul de Probațiune;

- sesiuni de informare și prevenire pentru participanții la trafic care solicită reducerea perioadei de suspendare/redobândire a permisului de conducere și activități de informare în grădinițe;

- toate acțiunile s-au desfășurat după pregătirea oamenilor legii, prin participarea la un training focusat pe tipurile de dispozitive de fixare în scaun, utilizarea și instalarea corectă a acestora. 

În etapa a treia, acțiunile de verificare și sancționare în trafic au fost ulterior amânate din martie până în în vară din cauza pandemiei. ”Polițiștii rutieri din Cluj-Napoca vor continua acțiunile în trafic și nu vor ezita să aplice sancțiunile corespunzătoare în cazul în care legea nu va fi respectată”, dau asigurări reprezentanții Poliției Rutiere.


Comentarii Facebook