Zeci de nou-nascuti din Cluj asteapta vaccinul anti-TBC


Zeci de copii nascuti in luna februarie in maternitatile din Cluj-Napoca nu pot fi imunizati impotriva tuberculozei pentru ca vaccinul a fost retras de pe piata. Medicii clujeni spun ca noul vaccin va fi disponibil abia dupa 15 aprilie.

Pana acum sunt zeci de copii nascuti in luna februarie in maternitatile din Cluj care au nevoie de acest vaccin, dar numarul lor este in crestere. "Daca vom adauga si numarul copiilor care se vor naste in martie si in aprilie vom ajunge la cateva sute de copii, care vor trebui sa fie imunizati. Acum nu avem doze pentru ca Agentia Nationala a Medicamentului a retras Insititutului Cantacuzino dreptul de a produce vaccinul BCG", a declarat Mihai Moisescu, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica a judetului Cluj.

Moisescu a adaugat ca nu exista riscul sa apara complicatii la bebelusii care nu sunt imunizati, pentru ca oricum pana la varsta de 10 luni acestia nu sunt scosi din casa si nu sunt expusi imbolnavirii. "Vaccinul se administreaza pana la varsta de 10 luni in mod automat. Nu avem acum doze, dar oricum riscurile nu sunt foarte mari pentru ca bebelusii atat de mici sunt oricum feriti, neavand contact cu persoane din exterior. Daca ai un tusitor cronic in familie, trebuie sa stii ca nu e bine sa il lasi sa ia contact cu un bebelus", a mai spus directorul adjunct al DSP.

Medicii spun ca nu au de unde cumpara acest vaccin pentru ca nu mai este produs nicaieri in Europa, Romania fiind singura tara unde imunizarile anti-tuberculoza mai sunt facute.

 

Comentarii Facebook