Zăpada depășește 10 de cm în zona de munte din județul Cluj. Jandarmii montani au emis o AVERTIZARE

 

Jandarmii montani din Cluj au emis o avertizare pentru amatorii de drumeții, având în vedere că deja în zona de munte stratul de zăpadă depășește 20 de cm.

 

Cel mai mare strat de zăpadă este înregistrat la Muntele Băișorii, 12 cm, la Vlădeasa cabană sunt 10 centimetri, iar pe vârf sunt 7 cm. Ne așteptăm să mai ningă puțin în următoarele 24 de ore, dar apoi vor urma 7 zile în care va fi frig, fără să mai ningă”, a explicat Narcis Maier, meteorolog la Centrul Meteo Regional Cluj.

 

Jandarmii clujeni vin cu o serie de recomandări și avertismente:


Pentru evitarea situaţiilor nedorite cauzate de căderile de zăpadă şi a temperaturilor scăzute, jandarmii montani clujeni recomandă turiştilor să ţină cont de următoarele:

 

- să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiile climaterice locale, precum şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu; 

- să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;

- să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;

- să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;

- persoanele amatoare de schi să folosească un echipament adecvat şi să aleagă pârtia de schi în funcţie de nivelul de pregătire;

- să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice; 

- să echipeze autoturismele pentru iarnă şi să aibă carburant suficient pentru a rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire; 

- să solicite sprijinul jandarmilor montani apelând numărul unic de urgenţă 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate”, precizează Jandarmeria Cluj.

 

Este indicat ca înainte de începerea unui traseu, amatorii de drumeții să anunţe jandarmii montani din zonă cu privire la numărul de participanţi şi traseul pe care urmează să-l parcurgă.

 

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ”Alexandru Vaida Voevod” Cluj cuprinde 3 posturi de jandarmi montane, în zona Staţiunilor Muntele Băişorii, Beliş Fântânele pe traseele turistice adiacente staţiunilor, pe Valea Someşului Cald şi Rece precum şi a comunelor Râşca, Mănăstireni şi Călăţele.

Comentarii Facebook