VIDEO. Activiștii clujeni cer ca porțiunea dintre zona botezată „Delta Florești” și Someș să fie zonă protejată, deoarece este populată de castori


Castorul este o specie protejată în România, dar și în toată Europa. Video-ul distribuit de un civic clujean arată foarte clar cum un castor își vede „bine-mersi” de treabă în apele Someșului. 

Grupul numit „Someșul nostru” a făcut apel la toți clujenii de pe rețelele de socializare, după distribuirea acestui videoclip. Activiștii preocupați cu starea actuală a râului Someș și a apelor din jurul Clujului au transmis un apel la autorități, alături de filmarea în care apare castorul. Mesajul lor sună în felul următor:

„Prezența castorului, care este specie protejată în România și Europa, este un argument în plus pentru a declara un coridor ecologic metropolitan, între Delta Florești și Someșul nostru din zona companiei de apă, până în Cartierul Grigorescu, ca arie naturală protejată urbană. Într-un context în care Ministerul Mediului introduce această categorie în legislația privind ariile naturale protejate, la insistențele activiștilor din Rețeaua pentru Natură Urbană, din care face parte și campania noastră, autoritățile locale din Cluj și Florești au un instrument în plus pentru a proteja mai bine zona, amenințată de urbanism haotic, imobiliare, centură care în mod greșit e prezentată ca rezolvând problemele de trafic din zonă. E posibil ca mizele autorităților pentru proiecte mari de infrastructură & imobiliare să fie așa mari, încât echilibrul acesta fragil dintre om și natură să conteze prea puțin. Noi sperăm totuși ca studiile de biodiversitate din proiectul de culoar metropolitan între Gilău și Apahida, acum în lucru, să ofere o bază de date și informații, inclusiv prin prezența castorilor, pentru o protecție mai mare a biodiversității, cu accent pe această posibilă arie naturală urbană protejată între Florești și Cluj”, a fost mesajul transmis de civicii clujeni pe rețelele de socializare.


Comentarii Facebook