Vești bune pentru români. BNR a anunțat noul indice care înlocuiește ROBOR-ul


BNR a anunţat, joi, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) care va înlocuieşte ROBOR. 

Astfel, în trimestrul 4 din 2018, indicele a fost calculat la 2,36%.

Potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale, indicele este calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și al indicelui de referință trimestrial reglementate de OUG 19/2019 şi se aplică la creditele in lei, înlocuind ROBOR. Este vorba însă doar de creditele noi în lei, pentru celelalte aplicându-se în continuare ROBOR.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

”Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se arată în comunicat.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, introdusă în decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.

Comentarii Facebook