Veste bună pentru fumători:”Nu există nicio lege care să interzică fumatul de la 1 ianuarie 2013”


România a rămas printre puținele tări europene în care se mai poate fuma în spațiile publice, aceasta neadoptând reglementările recomandate de Consiliul Unuiunii Europene."Nu există nicio lege care să interzică fumatul de la 1 ianuarie 2013. Singura lege împotriva fumatului zace în Parlament", a declarat Magdalena Ciobanu, medic în cadrul Institutului de Pneumologie Marius Nasta.

"În România nu se va întâmpla nimic de 1 ianuarie 2013. A fost o neînţelegere. Recomandarea Consiliului nu a fost obligatorie. Nu există nicio lege în acest sens. Singura lege împotriva fumatului zace în Parlament. Este vorba de proiectul doamnei Manuela Mitrea care a fost adoptat de Senat", a precizat medicul Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, informează realitatea.net.

Potrivit unei recomandări a Consiliului Uniunii Europene din 2009, toate ţările UE trebuie să pună în aplicare legile respective pentru a-și proteja pe deplin cetăţenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public până în data de 30 noiembrie 2012.

Singurele țări care au introdus o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise sunt Belgia, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania, Regatul Unit şi Bulgaria.

Magdalena Ciobanu a precizat că este vorba despre o neînțelegere și în cazul noii legi care ar interzice fumatul în taxi, maşini de serviciu, parcuri pentru copii sau universităţi din toate ţările din comunitate."În aceeaşi zi au fost transmise mai multe comunicate. Nu era vorba că va fi interzis fumatul ci că a expirat termenul limită la care fiecare ţară trebuia să ia măsuri. Însă vorbim de o recomandare, nu de o obligaţie", a explicat medicul.

Comentarii Facebook