Verdictul REVOLTĂTOR al Ministerului Educației, în cazul elevei căreia i s-a interzis să meargă cu autobuzul pentru că a trântit ușa


Senatorul clujean Mihai Goțiu a transmis o interpelare către Ministerul Educației privind cazul unei eleve de 13 ani, din județul Ilfov, care a fost dată jos din autobuz din cauza faptului că aceasta ar fi trântit ușa.

Mai mult, scandalul nu s-a oprit acolo, copila fiind făcută de rușine în fața școlii și fiind apostrofată de primarul localității. Mai mult, i s-a interzis să mai urce în autobuz timp de o lună.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihai Goțiu a precizat că a primit și un răspuns din partea Ministerului Educațției, sub fosta conducere, a cărui concluzie a fost, spune senatorul, că ”victima e de vină”.

REVOLTĂTOR. VERDICTUL MINISTERULUI EDUCAȚIEI (sub fosta conducere): VICTIMA E DE VINĂ! Cică ”bine i-au făcut fetiței” (!?)

Am primit, ieri, răspunsul la interpelarea legată de cazul fetiței de 13 ani, din comuna Petrăchioaia (jud. Ilfov), dată jos din autobuzul școlii, pentru că ar fi trântit ușa acestuia, apostrofată de primarul localității, făcută de rușine de conducerea școlii în fața colegilor și căreia i s-a interzis, timp de o lună, să mai urce în microbuz.

După ce diriginta elevei, profesoara Cristina Tunegaru, a făcut public cazul, am adresat, pe 7 octombrie, o interpelare oficială, prin care am solicitat Corpului de Control al Guvernului o anchetă în acest caz. Răspunsul, ajuns , ieri, la Senat, e revoltător:

• Conform verificărilor Inspectoratului Școlar Ilfov, comportamentul șoferului (care a dat jos fetița din microbuz) ar fi fost justificat;

• Reacția primarului ar fi fost justificată de reacțiile părinților fetei;

• Postarea dirigintei elevei a generat ”un val de comentarii negative la adresa școlii, a directorului, a profesorilor, a primarului”;

• Motiv pentru care, ghici ce? Conducerea școlii a convocat Comisia de disciplină pentru efectuarea cercetării disciplinare și a întocmit un raport” (cine a fost cercetat disciplinar? Directorul școlii? Diriginta? Nu reiese pentru că, pur și simplu, nu mi-a fost transmis și raportul ori măcar concluziile acestuia).

• Concluzia? ”Prin urmare, conducerea unității de învățământ a luat toate măsurile pentru rezolvarea situației” (!?).

Recunoașteți abordarea asta? Mie îmi sună din categoria ”victima (unui viol) e de vină că avea fusta prea scurtă” și că ”e vinovat cel care face cunoscut un abuz, pentru că a generat scandal public, nu cei care au comis abuzul” (!).

Nu știu dacă cei care au redactat acest răspuns mai lucrează (încă) la Ministerul Educației (răspunsul a fost trimis înainte de învestirea unui nou Guvern, chiar dacă a ajuns la mine, ulterior). Dar vreau să le transmit câteva lucruri:

• Indiferent ce ar fi făcut fetița (dacă a făcut), nici șoferul microbuzului, și nici primarul nu sunt cei în măsură să aplice vreo sancțiune;

• Indiferent ce ar fi făcut fetița (dacă a făcut), îngrădirea accesului la educație (că asta înseamnă interdicția de a mai urca în microbuzul școlii timp de o lună) e o sancțiune extremă (mai gravă ar fi doar exmatricularea);

• Dacă a fost deranjantă atitudinea părinților fetiței (DACĂ), sancționați-i și războiți-vă cu părinții, nu cu fetița!

• Abuzul în sine e scandalos, nu faptul că acesta ajunge să fie făcut public!

• Măi, oameni buni, lucrați la Ministerul Educației pentru a apăra și lupta pentru accesul copiilor acestei țări la educație, nu pentru a ține spatele unor șoferi de microbuze școlare și primari încuiați. Puteți înțelege asta?”, a scris Mihai Goțiu pe pagina sa de Facebook.

Iată și răspunsul Ministerului Educației:

raspuns minister.jpg

Comentarii Facebook