Vasi Mihalca, programator Gemini Solutions Cluj, îmbină operarea de mașini și programarea într-un hobby practic-creativ


Vasi Mihalca este programator Gemini Solutions Cluj Napoca în timpul celor 8 ore de serviciu. ”After hours”, hobby-ul pentru operarea de mașini industriale și realizarea de piese utile îl țin activ, curios și implicat în atelierul pe care l-a dotat pas cu pas. Aceasta pentru că programatorul îmbină în timpul liber cunoștințele de programare și preocuparea de a crea componente într-un hobby mai puțin obișnuit, de o creativitate  practică: planifică și  experimentează modul în care poate realiza mici componente-prototip utile tocmai în procesul de producție.

De fapt, dincolo de preocuparea lui pentru utilaje, prelucrare prin așchiere și automatizare, se găsește dorința  de simplificare și de a face obiecte folositoare. În timp ce firme și profesioniști utilizează mașinării și programare pentru a genera venit, Vasi și-a dotat atelierul personal și caută să realizeze componente-soluție.Își dorește să facă piese palpabile, care să fie utile chiar și atunci când ”se ia curentul”.

Totul a pornit de la preocuparea sa din copilărie să repare lucruri și  să le adapteze pentru a îmbunătăți modul de funcționare al unei mașinării. A fost atras de echipamentele din domeniul prelucrării prin așchiere și modul în care acestea sunt folosite pentru a produce piese finite, dorindu-și ca într-o zi să-și facă propriul atelier de reparații. A păstrat  dorința activă, a mers în ateliere să vadă cum se întâmplă, s-a documentat continuu pe Youtube și forumuri, iar după mutarea ca programator la Cluj a început să își pună la punct propriul atelier și să experimenteze.  Iar când spunem ”atelier” nu ne referim la scule uzuale, ci la  freză, strung, aparat de sudura cu argon, echipament cu comandă numerică, automatizare industrială și printere 3D.


vasile mihalca 2.JPG

Ce face concret Vasile Mihalca? Analizează mașinăriile și caută soluții pentru a îmbunătăți procesele prin realizarea de componente utile.  Altfel spus: analizează, planifică,  experimentează, prelucrează și găsește soluții proprii,  prin  care își creează noi piese, eficientizând costurile. 

Despre Vasi Mihalca am aflat de la colegii din Gemini Solutions. Aceasta pentru că la Gemini Solutions încurajarea creativității și a pasiunilor personale în timpul liber face parte din viziunea liderilor companiei, Theo Nissim (CEO) și Florin Pîrlea (Managing Director).  Colegii lui Vasi la Gemini Solutions împărtășesc un sistem de valori comune în care creativitatea, educația, cultura și spiritul comunității locale se împletesc cu profesionalismul și etica muncii. Pasiunile colegilor lui sunt variate, dar tocmai diversitatea pasiunilor este un impuls în creativitatea echipei.  Echipa care dăruiește valoare înapoi în comunitatea din care fiecare provine, atât prin job, cât și prin propriile pasiuni. 


vasi mihalca gemini solutions 3.JPG

Cum hobby-ul lui Vasile Mihalca este mai puțin obișnuit, vă invităm să îl cunoașteți pe el și preocuparea lui  în timpul liber.

Vasi Mihalca - inginer programator Gemini Solutions -”fără cunoștințe de programare nu aș fi ajuns să-l fac să lucreze pentru mine și proiectele mele.”

Ce a avut la origine hobby-ul tău deosebit? 

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: De mic reparam chestii și-mi doream să am toate sculele cu care știu să lucrez. De obicei învățam repede să folosesc o mașinărie, așa că am tot adunat.

Ce te pasionează mai mult: operarea de mașini (strung, freză, aparat de sudură) sau realizarea obiectelor finite?

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: Îmi place procesul în sine: de la a gândi o piesă, la a o proiecta, a o prelucra.  Rezolvă acea limitare pe care o au programatorii,  că nu se vede ce fac când e pană de curent. 

Hobby-ul tău este o îmbinare de pasiuni tehnice. Ce presupune aceasta (dotări, timp, dar și cunoștințe tehnice)?

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: Ca dotări, am ajuns să am strictul necesar pentru a face piese din metal. Am și 3d printer, cu care pot să fac piese din plastic, însă ”additive manufacturing” nu o să atingă  niciodată precizia ”subtractive manufacturing”. E mult mai precis să controlezi volumul de material pe care îl elimini față de a adăuga material. 

Din punct de vedere al timpului,  săptămânal investesc între 2-3 ore și 20 ore, în funcție de alte activități și de cât de interesant e ce am de făcut pe la atelier.

Tehnic, trebuie să învăț chestii de Linux, electrică, electronică, automatizări industriale, proiectare CAD/CAM și lista e lungă. :)   98% din ce știu am  învățat de pe Youtube și de pe forumuri în ultimii 10 ani, însă abia de vreo 5 ani am început să am utilaje pe care să și experimentez.

Vasi Mihalca - inginer programator Gemini Solutions - ”Îmi doresc să găsesc un mod prin care să creez o punte  între partea de software 100% și hardware 100%”

Atât pasiunea ta, cât și meseria ta de inginer programator au la bază cunoștințe tehnice. Cât de mult vor conta în viitor aptitudinile tehnice și, mai ales, programarea?

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: Îmi doresc să găsesc un mod prin care să creez o punte  între partea de software 100% și hardware 100%. Când zic hardware mă refer la o mașinărie care se mișcă fizic. 

Ce fac se caută prea puțin în România. Se inovează mai puțin, nu mai producem și suntem deficitari la product development. 

Îmi doream să am un loc unde să învăț, să pot să experimentez. Într-o firmă ce se axează pe producție, nu poți face asta. Din punctul ăsta de vedere, atelierul și-a atins pe deplin scopul.

Cum te ajută programarea și ce programe folosești?

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: Cam toate stilurile din programare mă ajută. Mașinile mele sunt controlate de LinuxCNC, e foarte puternic, însă fără cunoștințe de programare nu aș fi ajuns să-l fac să lucreze pentru mine și proiectele mele.

”Toate se construiesc încet, cărămidă cu cărămidă.”

Ce reprezintă prelucrarea prin așchiere și operarea de mașini în zilele noastre și cum vezi viitorul IoT, al automatizării,  în sectorul industrial?

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: În zilele noastre operarea de mașini e sub-plătită, nu mai sunt școli profesionale, deci nu prea există forță de muncă. Nu aș vrea să lucrez ca mașinist undeva pentru că în România, odată ce programul a fost scris, faci piese de serie și ești doar un apăsător de buton.

S-ar putea  să aibă alt viitor pe măsură ce rămân doar generațiile tinere care vor fi provocate să învețe în lipsa meseriașilor cu tradiție. Dar, din nou,  ca prelucrarea prin așchiere să devină un domeniu competitiv în România, ar trebui să se facă inovație atât pe partea de hardware, cât și de software. 

Poți să ne descrii ce tehnologii și limbaje folosești pentru a duce la capăt un proiect și cât de mult a ajutat experiența ta de programator?

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: Linux Hardware Abstraction Layer, Python, Glade UI, Git - cam de astea am nevoie. Python înțeleg încât să mai corectez câte un bug în cod gata scris.

Ce ai spune unui prieten interesat de operarea de mașini (strung, freză, aparat de sudură etc)? Dar unui prieten care îți spune că dorește să devină programator?

Vasile Mihalca, programator Gemini Solutions: Să fie perseverent, toate se construiesc încet, cărămidă cu cărămidă.


Comentarii Facebook