Valentin Jucan la Cluj: Amendă minimă de 100.000 de lei pentru încălcarea demnităţii umane



Membrul Consiliului Național al Audioviziualului, Valentin Jucan, a propus modificarea amenzii minime de 100.000 de lei, plicată pentru emisiunile tv care încalcă demnitatea umană şi protecţia copilului.

Valentin Jucan a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei dezbateri pe Legea Audiovizualului iniţiată de senatorul PNL, Sorin Roşca Stănescu, membru al Comisiei de Cutură şi Media din Senat, că după modificarea cuantumului amenzilor, ar trebui ca CNA să nu mai poată da amenzi mici pentru astfel de încălcări, iar în instanţă, judecătorii să nu mai poate reduce cuantumul amenzii, în cazul în care aceasta este contestată, Potrivit Mediafax.

În momentul de faţă, cuantumul amenzilor aplicate de CNA este de la zero – adică somaţii, scrisoare de avertizare, la 200.000 de lei. Pe lângă faptul că este insuficient chiar şi la nivelul UE, pentru subiecte de genul protecţia demnităţii umane şi protecţia superioară a minorului, mai ales în acest ultim caz, ar trebui ca noua Lege a Audiovizualului să modifice plafonul minim de amenzi, de la zero să fie 100.000 de lei. În acest fel, ar trebui ca CNA să nu mai poată da amenzi mici pentru astfel de încălcări, iar în instanţă, judecătorii să nu mai poate reduce cuantumul amenzii, în cazul în care aceasta este contestată”, a spus Jucan.

Clujeanul susține că difuzorul de programe tv va ştii în momentul în care pregăteşte o emisiune că există o Lege a Audiovizualului care trebuie respectată.

La ora actuală se fac calcule din punct de vedere al actualei legi cât costă o anumită emisiune dacă se vor aplica amenzi în cazul în care subiectele aduc atingere demnităţii umane şi protecţiei minorului. Până acum, amenzile date au fost mici”, a subliniat Valentin Jucan.

Senatorul PNL, Sorin Roșca Stănescu dorește și el o nouă lege a Audiovizualului care sp preia părțile bune din legea existentă și „să simplifice actul normativ care este prea stufos şi contradictoriu şi să îl aducă mai aproape de normele europene”.

Vreau ca noua lege să ofere garanţii mai ferme pentru libertatea şi independenţa presei. Voi avea scris proiectul actului normativ în maximum o lună şi apoi, probabil, în această sesiune parlamentară, s-ar putea deja să fie dezbătut”, a menţionat Roşca Stănescu.

Comentarii Facebook