Val de căldură urmat de ploi torențiale, în aproape toată țara. Clujul este afectat


Meteorologii de la ANM au emis o serie de avertismente de instabilitate atmosferică, ce vor afceta aproape toatî suprafața țării, județul Cluj fiind și el afectat.

Astfel, pentru intervalul 16 iunie, ora 12.00 - 16 iunie, ora 22.00, s-a emis o informare meteorologică pentru toată țara.

Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități cu precădere în zonele de câmpie.

Îndeosebi după-amiaza și seara, vremea va fi instabilă la deal, la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și izolat 35...40 l/mp.

De asmenea, au fost emise două avertismente de tip cod galben, după cum urmează:

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 22

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

cod 16 iunie 1.jpg

În cea mai mare parte a zonei de munte, precum și în Transilvania, în nordul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, apoi și în Crișana, Banat și Maramureș, vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 16 iunie, ora 22 – 17 iunie, ora 12

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate

Zone afectate: conform textului și hărții

cod 16 iunie 2.jpg

În Banat, Crișana, local în Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe parcursul zilelor de 17, 18 și 19 iunie în cea mai mare parte a țării. 

      

Comentarii Facebook