Duminica 5 Februarie

UPDATE Percheziții la Mihai Lucan acasă. Procurorii verifică infracțiuni grave FOTO/VIDEO

 

UPDATE (joi, 21.12)

 

Profesorul Mihai Lucan a fost ridicat de acasă și dus la București la audieri, după o percheziție maraton care a durat 22 de ore. Procurorii DIICOT l-au urcat în dubă pe Mihai Lucan joi dimineața, la ora 4.00, după ce au descins la vila acestuia miercuri dimineața la ora 6.00. S-au făcut percheziții în paralel și la clinica privată a acestuia, LukMed, dar și la Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj, condus din umbră de Lucan.

 

Procurorii DIICOT au dispus reținerea a doi dintre șefii Instiutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, în dosarul care îl vizează și pe profesorul Mihai Lucan.

 

Doi directori din cadrul Institutului de Urologie din Cluj au fost reținuți de oamenii legii

 

-------------------- 

UPDATE (ora 21:00)

 

Patruzeci de persoane urmează să fie aduse la audieri, ăn cursul serii de miercuri. Printre aceștia se nuără suspecți, precum Mihai Lucan, fiul acestuia, Valerian Ciprian Mihai Lucan, dar și fostul manager al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj Napoca, Dan-Emil Fofiu-Sânpetreanu. O bună parte dintre cei care vor fi auduși la DIICOT București sunt martori în acest dosar, pacienți și aparținători ai acestora, au declarat, pentru EVZ, oficiali din rândul anchetatorilor.

 

-------------------- 

UPDATE (ora 16:30)

 

Fiul lui Mihai Lucan a fost ridicat de acasă și dus la audieri. Perchezițiile au început la ora 6.00, la domiciile lui Mihai Lucan și a fiului acestuia, Ciprian Lucan. La ora 16.00, mascații l-au urcat pe Ciprian Lucan în dubă și l-au dus la audieri. Mihai Lucan nu a fost, încă, luat de procurori, probabil nefiind terminată percheziția.

 

---------------------

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) si politistii de la Investigatii Criminale au descins acasa la primele ore ale diminetii la fostul sef al Insitutului de Urologie si Transplant Renal Cluj. 


Alte patru locații sunt perchezitionate, trei locuințe și clinica Lukmed, a carei proprietar este tot profesorul Mihai Lucan.

Din primele informații procurorii verifica acuzatii grave de infractiuni economice si constitutirea de grup infractional organizat. Procurorii DIICOT îl acuză pe Mihai Lucan, un nume foarte cunoscut în lumea medicală, că a păgubit cu peste 1 milion de euro Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. 

 

Potrivit evz.ro, la inceput proprietarii casei nu au vrut sa deschida, dar după ce jandarmii au vrut să spargă uşa locuinţei, aceasta a fost deschisă de Ciprian Lucan, fiul profesorului. Acesta este si el conferenţiar la IUTR Cluj.

 

În urmă cu câteva luni, DIICOT Cluj a efectuat o altă percheziție la Institutul de Urologie și la clinica Lukmed de unde au ridicat mai multe documente. Atunci acuzațiile aduse profesorului erau de ordin economic, fiind acuzat că a pagubit Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj în favoarea clinicii private Lukmed SRL

 

Comunicatul Politiei Romane

 

La data de 20 decembrie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române și procurorii DIICOT-ST efectuează 5 percheziții, la membrii unei grupări infracționale, specializată în comiterea infracțiunii de delapidare, cu consecințe deosebit de grave.

Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări față de 3 persoane, angajate ale unei clinici medicale din Cluj, prejudiciată în acest caz.

Din primele verificări  a reieșit că, membrii acestui grup infracțional organizat avea drept scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul unei alte clinici medicale, entitate prin intermediul căreia aceștia și-ar fi promovat interesele.  Gruparea infracțională organizată ar fi fost sprijinită de alte 5 persoane, în schimbul menținerii în funcțiile de conducere pe care le dețineau. În perioada 2005-2016, membrii grupului infracțional organizat ar fi devalizat persoana vătămată pe de o parte, în beneficiul altei clinici medicale private. Prejudiciul cauzat este de 5.169.406 lei.

 

Comunicatul DIICOT:

 

Prezentul dosar are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui grup infracțional organizat constituit de către suspecții LUCAN MIHAI, LUCAN VALERIAN-CIPRIAN-MIHAI și FOFIU-SÂNPETREANU DAN EMIL, în calitate de angajați ai persoanei vătămate I.C.U.T.R. (Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca), având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparținând SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul căreia susnumiții și-au promovat interesele.

 

În intervalul de timp cuprins între începutul anului 2005 și până la sfârșitul anului 2016 membrii grupului infracțional organizat au pus în aplicare rezoluția infracțională în considerarea căreia a avut loc constituirea grupului, respectiv aceea de devalizare a persoanei vătămate I.C.U.T.R., pe de o parte, și de imposedare a SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, pe care și-a apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat.

 

Suma de 5.169.406,91 lei, astfel cum a fost evidențiată până în acest stadiu al instrucției penale, (fila 20-57, vol. 20) reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienți şi a materialelor/bunurilor cu destinație în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

 

1. Prima dintre modalitățile efective prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatură specifică, activitatea efectivă de specialitate prestată de către personalul medical, utilități, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de I.C.U.T.R. constând în analizele medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, în condițiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat I.C.U.T.R..

 

A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul I.C.U.T.R. a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED SRL, cu referire exclusiv la serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării asistenței medicalei calificate.

 

Astfel, pe parcursul întocmirii deconturilor reprezentând contravaloarea serviciilor medicale prestate corespunzător perioadei 2007-2016 de către persoana vătămată I.C.U.T.R. către SC LUKMED SRL în baza unor contracte succesive de prestări servicii medicale încheiate între reprezentanții acestor două entități‚ au fost avute în vedere tarife de spitalizare al căror cuantum se situa cu mult sub valoarea tarifelor stabilite anual de către persoana vătămată I.C.U.T.R.

 

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflată în posesia I.C.U.T.R., respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii I.C.U.T.R. şi SC LUKMED SRL au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul I.C.U.T.R. în cel al clinicii aparținând SC LUKMED SRL fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens, astfel că în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul I.C.U.T.R. au fost utilizate exclusiv în beneficiul SC LUKMED SRL.

 

Relativ la împrejurările în care a fost pusă în aplicare rezoluția infracțională vizând această modalitate, probatoriul administrat până la această relevă dată, reprezentat de o serie de înscrisuri ridicate de la sediul I.C.U.T.R. cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la sediul entități la data de 19.04.2017, a evidențiat că în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC LUKMED SRL în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient.

 

​Prin modalitatea expusă anterior a fost cauzat persoanei vătămate I.C.U.T.R. un prejudiciu în cuantum de 2.763.429,54 lei, reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice (butelii cu gaze-heliu şi argon) folosit pentru un număr de 159 pacienţi care au făcut obiectul unor proceduri medicale(crioterapie prostatică/renală) efectuate în perioada 2007-2009 cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

 

 

 

----------------------------

 

UPDATE 12.42

 

Avocatul profesorului Lucan, Eugen Iordăchescu, spune că procurorii nu au găsit nimic în timpul perchezițiilor de la locuința medicului.

 

”Dumneavoastră trebuie să știți că la percheziții se caută ceva anume și nu s-a găsit absolut nimic pentru că nu se putea găsi nimic”, a declarat avocatul.

 

Momentan procurorii se află încă în locuința profesorului Mihai Lucan, iar conform avocatului său, verificările ar mai putea dura 4-5 ore.

 

 

 

 Comentarii Facebook