Universitatea Tehnica Cluj-Napoca testeaza o "reteta" de biocombustibil intr-un laborator nou, de 2 milioane de euro


Reteta unui biocombustibil care sa inlocuiasca benzina si motorina, din ce in ce mai scumpe, ar putea veni de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), unde exista un laborator unic in sud-estul Europei.

In noua facilitate inaugurata zilele trecute sunt testare motoarele cu biocombustibili. Laboratorul a costat circa doua milioane de euro, majoritatea banilor venind din fonduri europene, iar la realizarea lui s-a lucrat din 2009 pana in prezent.

Masteranzii si doctoranzii Facultatii de Mecanica pot descoperi noi biocombustibili, mai eficienti decat cei actuali. Decanul facultatii spera ca biocombustibilii regenerabili de la Cluj sa inlocuiasca in timp petrolul, despre care se spune ca in cateva zeci de ani va disparea, o data cu epuizarea resurselor actuale.

Noul laborator de testare a motoarelor cu biocombustibili este folosit de studenti si cadrele didactice de la Facultatea de Mecanica, care il considera un adevarat "rai" al tehnicii. Dan Moldoveanu a fost doctorand al facultatii, iar acum face parte din echipa de zece ingineri de care este nevoie pentru a porni si a supraveghea motorul gigant din laborator.

"Motorul permite testarea biocombustibililor, fie ca vorbim desore ulei de rapita, de palmier sau de floarea soarelui. Totul trebuie verificat pentru ca cercetarile noaastre evolueaza si fara un astfel de laborator nu putem face nimic", a spus Dan Moldoveanu.

Laboratorul are si un pupitru de comanda unde inginerii pot vedea cu exactitate tot ce se intampla in momentul functionarii motorului. Pentru acest lucru, in motor sunt introduse camere video minuscule, protejate impotriva arederilor.

Realizarea laboratorului a costat circa doua milioane de euro, din care doua treimi sunt fonduri europene, iar restul bani de la Guvern si din bugetul Universitatii Tehnice. Decanul Facultatii de Mecanica, Nicolae Burnete, a sous ca a inceput experimentele cu biocombustibili din 2000 si ca laboratorul este un vis implinit.

"Motoarele electrice nu au succes si tot pe motoare cu ardere interna se merge. Noi cercetam aici metode alternative, care sa inlocuiasca compustibilul actual, iar biocombustibilul este o solutie, deoarece resursele sunt regenerabile", a spus Burnete.

Potrivit decanului, utilizarea biocombustibililor reduce poluarea mediului.

Laboratorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca pune Romania pe harta cercetarii in domeniul energiei alternative, atat de discutata in aceasta perioada in lume.

Comentarii Facebook