Un profesor de la UBB laudă intervenția promptă și profesionistă a salvamontiștilor clujeni la un incident în Cheile Turzii: „Respect și jos pălăria”


Șapte salvatori montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj au participat în weekend la acțiunea de salvare a unui tânăr, care s-a accidentat la un picior in timp ce parcurgea traseul de Via Ferrata din Cheile Turzii. Deși acțiunea a fost îngreunată de întuneric și temperatura scăzută, salvamontiștii au reușit să coboare victima din traseu în targă și să o transporte către Baza Salvamont Cheile Turzii. 

După intervenția promptă și profesionistă a salvatorilor, pe adresa Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a ajuns un mesaj din partea profesorului Horea Pop de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității Babeș-Bolyai, care a fost martor, sâmbătă, la toată acțiunea de salvare din Cheile Turzii a tânărului accidentat la picior pe traseul de Via Ferrata.

Scriu in urma întâmplării nefericite petrecute pe traseul de via ferrata din Cheile Turzii, de sâmbătă 12.11. Accidentul s-au produs la ora 16,15, la finalul traverseului din Grota Hili, în zonă relativ plată, fără că persoana să alunece sau să se lovească cu genunchiul de stâncă. La 16,22 am anunțat incidentul la 112, datorită imposibilității de deplasare a persoanei accidentate. Intervenția salvatorilor montani a fost promptă, echipa de prim răspuns a ajuns la locul accidentului în 15 min, iar operațiunea de coborâre a accidentatului a început la ora 17,50.

În acest interval de timp, au mai sosit 4 salvatori montani și s-au realizat imobilizarea membrului accidentat, montarea tărgii, punerea accidentatului în targă și operațiunile pentru lansarea tărgii. La ora 20,10 echipa de salvare, împreună cu accidentatul au ajuns pe firul văii Hășdate, iar la ora 21 "victima" a fost preluată de serviciul SMURD.

Toată intervenția membrilor Salvamont Salvaspeo Cluj la această intervenție a "transmis" accidentatului cât și persoanelor care au rămas cu accidentatul: profesionalism, siguranță, încredere, empatie.

Persoana accidentată a suferit o luxație a genunchiului drept, fără probleme ligamentare, necesitând 3 săptămâni de imobilizare ghipsată a articulației.

Respect și "jos pălăria", Salvamont-Salvaspeo Cluj!!!”, se arată în mesajul profesorului Horea Pop. 

Foto: Facebook/Salvamont-Salvaspeo Cluj

Comentarii Facebook