Luni 27 Martie

Un judecător clujean este cercetat pentru că a uitat să aresteze un infractor periculos

 

Un magistrat de la Judecătoria Cluj-Napoca este cercetat de Inspecția Judiciară pentru că a ”uitat” să îi prelungească mandatul de arestare unui spărgător de case.

 

Inspectorii judiciari din cadrul Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori au dispus, prin rezolutia din 2 octombrie 2015, exercitarea actiunii disciplinare fata de domnul Octavian CHIRILA, judecator la Judecatoria Cluj-Napoca, pentru abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. t), teza a II-a – 'exercitarea functiei cu grava neglijenta' din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

In motivarea actiunii disciplinare s-a retinut ca judecatorul nu a respectat, din grava neglijenta, normele procedurale privind termenul de inaintare a contestatiei impotriva incheierii prin care a fost mentinuta arestarea preventiva, precum si verificarea subzistentei temeiurilor care au determinat mentinerea acestei masuri preventive, imprejurari ce au condus la punerea in libertate a unui inculpat.

 

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea judecatorului in cauza”, se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

 

Eugen Rostaș, zis Piticu, este un spărgător profesionist, care a reușit să comită chiar și patru infracțiuni într-o zi fără să lasa nicio urmă. Ultima dată a fost arestat în data de 23 martie 2015, după ce în cursul lunii ianuarie a spart casa unui clujean și a fost prins din cauza unei greșeli comise de spărgător.

 

În cursul lunii aprilie 2015, Rostaș a fost trimis în judecată, iar judecătorul Octavian Chirilă de la Judecătoria Cluj Napoca, care a primit dosarul spre judecare, avea datoria de a verifica legalitatea mandatului de arestare și de a-l prelungi sau nu, la fiecare 30 de zile.

 

Prelungirea mandatului de arestare s-a făcut la datele de 13 aprilie și 8 mai, a.c., după care la data de 9 iunie, când a avut loc un nou termen de judecată magistratul a uitat să scrie în încheierea de ședință că prelungește cu 30 de zile mandatul de arestare al infractorului Eugen Rostaș.

 

Procurorul de ședință, susțin surse judiciare a fost Ionel Ududec, care a solicitat amânarea judecării dosarului pentru câteva zile din cauza faptului că dosarul nu se afla la Judecătoria Cluj Napoca ci la Tribunalul Cluj.

 

În lipsa unui mandat de arestare valid, conducere Penitenciarului Gherla l-au pus în libertate pe Rostaș în data de 11 iunie.

 

Totuși, acesta a fost depistat din nou de polițiști în timp ce ”studia” un apartament din Mănăștur alături de un complice, la începutul lunii iulie, iar după o cursă ca în filme prin oraș, aceștia au fost prins. Polițiștii l-au eliberat, însă, în aceeași noapte, din lipsa de probe.

 

Vezi AICI cine este Eugen Rostaș.

Comentarii Facebook