Un important critic literar din Cluj s-a stins din viață


Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România a anunțat că eseistul și criticul literar Petru Poantă s-a stins din viață.

S-a sfârșit din viață, după o chinuitoare suferință, criticul literar și eseistul PETRE POANTĂ, autor al unor monografii de valoare despre G. Coșbuc, Cercul Literar, Echinox, vreme de ani de zile cronicar literar al revistei clujene STEAUA, monograf melancolic al Clujului interbelic și postbelic”, a scris pe Facebook scriitorul Ovidiu Pecican, membru al USR Cluj.

Petru Poantă s-a născut în 1947 la Cerișor, Hunedoara, însp marea parte a carierei sale și-a desfășurat-o la Cluj-Napoca. Poantă a fost absolvent al Facultăţii de Filologie al UBB și a fost un consacrat eseist şi critic literar, având numeroase volume publicate între 1973 şi 2013.

Regretatul critic literar a fost membru fondator al revistei „Echinox”, redactor la revista „Steaua” și director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Cluj. Acesta a primit și premiul Uniunii Scriitorilor în 2003.

Ultimul său volum este dedicat orașului care l-a consacrat: "Clujul interbelic. Anatomia unui miracol".

Comentarii Facebook