Un grup de studenți clujeni au început un proiect revoluționar pentru sistemul medical: Dotarea serviciilor medicale de urgență cu drone


Dotarea serviciilor medicale de urgență cu un sistem inteligent de drone ar putea salva milioane de vieți, în special în orașele aglomerate, precum este Clujul, unde personalul medical nu ajunge de multe ori la timp util, iar pacienții pot ajunge într-o stare gravă, totul din cauza traficului. 

La un astfel de sistem de „salvare aeriană” lucrează acum câțiva studenți din Cluj-Napoca 

Andreii Voicu, co-fondator al acestui proiect, și Simina Baciu, hardware developer, au fost invitați la o emisiune din cadrul jurnalului de știri ProTv pentru a oferi mai multe detalii despre acest sistem revoluționar care ar putea salva sute, dacă nu chiar mii de vieți pe an. 

studenti drona.PNG

Foarte multe ambulanțe sunt oprite în trafic și chiar azi-dimineață, pe drumul până aici, am văzut o ambulanță, mergea foarte foarte încet printre mașini. În cazul unui atac de inimă, timpul este foarte important”, a explicat Andrei Voicu, co-fondatorul proiectului.

Și cu fiecare minut care trece fără să primească ajutor, scad șansele de supraviețuire cu 10 %”, a mai explicat acesta. „Tocmai de aceea noi ne-am gândit că cea mai rapidă soluție de a livra medicamente sau truse de prim-ajutor, care pot face diferența dintre viață și moarte, este prin intermediul unor drone care se pot deplasa pe orice fel de vreme, inclusiv ploaie sau ninsoare, pe distanțe destul de mari”, a explicat tânărul. 

Aceste drone nu necesită ghidare manuală, ci le sunt setate destinațiile ele deplasându-se în mod automat până la persoana care are nevoie de tratamentul de urgență. Pentru noi este foarte important ca în cazul unui atac de cord, spre exemplu, ajutorul medical sub formă de tratament urgent, să ajungă cât mai repede la pacient, astfel că încercăm să implementăm acest sistem la cât mai multe spitale din România pentru a reduce rata de deces cauzate de atacul de cord”, a mai explicat tânărul.

studenti drona 2.PNG

Proiectul studenților clujeni se află încă la stadiul de cercetare, însă își doresc să implementeze acest sitem cât mai repede în spitalele din țară, începând cu mai multe spitale din județul Cluj și Alba. 


Comentarii Facebook