Un fotograf a surprins panica din centrul Clujului, din 21 decembrie 1989: Se trăgea și oamenii erau la pământ - FOTO


Un fotograf a surprins o serie de imagini de la incidentele care au avut loc în Piața Libertății la Cluj-Napoca, în 21 decembrie 1989, locul unde s-a murit și unde s-au adunat protestatarii. 

George Marcel Mureșan a postat pe blogul personal o serie de fotografii realizate sub focul militarilor. Din imagini se vede cum protestatarii erau culcați la pământ, semn că se trăgea. 

Clujeanul era atunci student la Arte Plastice și a realizat fotografiile cu greu. A auzit că se trage și a fugit acasă pentru a lua aparatul foto cu film.  El spune că a simțit frica și chiar și-a luat rămas bun de la soție, când a plecat în oraș la proteste.

Marcel a realizat fotografiile de la adăpostul unui chioșc de ziare, de frica ofițerilor în civil care l-ar fi reparat și ar fi putut avea probleme, dacă Revoluția eșua. El a revenit în centru și în 22 decembrie, dar lucrurile erau calme, fiind mult mai mulți protestatari în stradă.

În timpul cercetărilor făcute de procurori i s-a cerut să predea filmul cu fotografiile, dar a refuzat și a postat totul online. Procurorilor le-a dat numai fotografiiile fizice.

La Cluj-Napoca a avut loc luni, 21 decembrie, marșul revoluționarilor, care a trecut prin centrul orașului și a oprit la monumentul Stâlpii Împușcați, unde s-au depus coroane de flori. Punctul final al evenimentului a fost în Cimitirul Eroilor, unde a avut loc o slujbă de comemmorare.

În decembrie 1989, la Cluj-Napoca și-au pierdut viața 26 de revoluționari și alți 52 au fost răniți.

WhatsApp Image 2020-12-21 at 11.34.55.jpeg

Comentarii Facebook