Un cuplu din Cluj-Napoca a deschis un atelier inedit. Confecționează bijuterii din deșeuri electrice


Din dorința de a salva deșeurile electrice, doi tineri din Cluj-Napoca au găsit o soluție inedită de reutilizare a acestora. Într-un mic atelier din Cluj, cuplul face bijuterii din plăci de bază de la calculatoare, camere de fotografiat nefuncționale sau telefoane mobile.

Dana și Andi s-au cunoscut în timpul facultății, când ea studia managementul afacerilor și el film. Datorită pasiunii comune pentru artă au reușit să pună însă pe picioare o afacere inedită.

Ușor, ușor, au început să primească deșeuri electrice pe care le prelucrează și le transformă în bijuterii. Primul stoc de accesorii a fost cumpărat de prieteni, apoi din ce în ce mai mulți au fost interesați, notează stirileprotv.ro.

Realizarea unei astfel de bijuterii durează între trei și șapte zile. Prețurile variază între 50 și 450 de lei.

Încercăm să folosim fiecare bucățică și încercăm să le integrăm în alte proiecte, în alte piese, în alte bijuterii. Acum am reușit să facem un tablou din bucățile rămase de pe plăci", explică Dana Rusu, antreprenor, pentru sursa citată.

Andy Aelenei, antreprenor: „Practic fiecare produs trebuie să fie încastrat în rășină sau în lac, să protejeze de orice ar putea avea circuit ud, să fie cât mai safe, cât mai ok. De obicei îl încastram într-o rășină UV pe același principiu ca gelul pentru unghii".

Piesele pe care nu le pot folosi ajung la centrele de colectare. Potrivit unui studiu recent în care au fost analizate obiceiurile românilor cu privire la aceste echipamente, aproape 9% dintre gospodării se debarasează corect de aparatele electrocasnice mici uzate. Aceeași cercetare arată că în topul vechiturilor păstrate în sertare sunt telefoanele mobile.

Comentarii Facebook