Un cuplu din Cluj a rămas fără economii și mașină după ce a accesat un anunț de pe internet: ,,Credeam la început că este pe bune"


Un tânăr și o tânără din Cluj au crezut că au dat de o mină de aur atunci când au văzut un anunț online care promitea câștiguri considerabile în urma unei investiții. 

Din păcate totul s-a dovedit a fi o schemă de fraudă iar cei doi au rămas și fără economii și fără mașină, pe care au amanetat-o pentru a obține banii pentru ,,investiție”. 

Cuplul a văzut anunțul în care se vorbea de câștiguri fabuloase de pe urma unor acțiuni la bursă, așa că a cerut informații suplimentare, informează știrileprotv.ro.

Cristian Bojodi, una dintre victime, a fost sunat și convins să depună o sumă de bani.

,,La scurt timp am fost sunat de o doamnă. Vorbind, m-a convins să depun suma de 1.000 lei și am depus. După 24 ore acești 1.000 lei fiind 210 dolari, a doua zi am văzut profit de 30 dolari. Credeam la început că este pe bune”, a declarat bărbatul. 

Acesta a fost sunat mai apoi de un ,,expert” care i-a spus că ar putea obține și mai mulți bani dacă investește 5.000 dolari. La 24 de ore aceștia au văzut pe platformă că exact cum le spusese ,,expertul”, au în aplicație suma de 64.000 dolari.

Cei doi au vrut să retragă suma, dar înainte de retragere au fost sunați de un individ care le-a spus că pentru a putea retrage suma trebuie să plătească un comision către statul britanic de 5.900 dolari.

Pentru a obține banii, cei doi soți au cheltuit toate economiile pe care le aveau, amanetând și mașina familiei. 

Aceștia și-au dat sema că au fost înșelați, însă a fost prea târziu. Cei doi au depus plângere la Poliția Cluj însă nu sunt prea încrezători că-și vor putea recupera banii. 

Fraudele obișnuite cu investiții pot include ”oportunități” de investiții în acțiuni, obligațiuni, criptomonedă, metale prețioase, imobiliare în străinătate sau energii alternative, anunță Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

Care sunt semnele unei astfel de înșelăciuni:

  • Primiți un apel nesolicitat, în mod repetat
  • Sunteți asigurați că afacerea e sigură și vă veți recupera foarte repede investiția
  • Oferta este doar pentru dumneavoastră și nu trebuie să o divulgați altcuiva
  • Oferta este limitată în timp

Cum vă puteți proteja de astfel de fraude: 

  • Întotdeauna cereți sfaturi financiare de la o persoană imparțială, înainte de orice investiție ori plată
  • Refuzați orice apel necunoscut legat de așa zise oportunități de investiții
  • Fiți precauți la ofertele care promit investiții ”sigure”, recuperare garantată ori câștiguri mari
  • Atenție la tentativele viitoare. Dacă ați fost victima unei fraude, foarte probabil autorii vă vor ținti din nou sau vă vor vinde datele altor infractori
  • Contactați poliția dacă aveți suspiciuni

Comentarii Facebook