Agenții imobiliari din Cluj vor să „revoluționeze” piața! Nu mai însoțesc clientul la vizionări: „Urmează sa te pună să-ți pui anunț pe OLX”


În „jungla imobiliară” din Cluj supraviețuiește cine poate, iar agenții imobiliari nu încetează să-i uimească pe potențialii clienți cu serviciile „de calitate” oferite. De data aceasta dialogul cu un client a stârnit valuri de reacții pe o rețea de socializare. Totul ar fi pornit de la faptul că un agent imobiliar, care ar trebui teoretic să organizeze vizionări pentru clienții săi, i-a transmis potențialul chiriaș să completeze contractul de colaborare fără să se obosească măcar să-i organizeze acestuia o vizionare. Agentul voia să-l pună pe chiriaș în legătură directă cu proprietara imobilului, iar ulterior să încaseze comisionul fără să depună un minim efort de a-i oferi chiriașului consiliere și asistență, lucruri de care ar trebui de altfel să se ocupe o agenție imobiliară. 

„Dacă vouă vi se pare normal să “donați” câte un salariu minim pe economie unei agenții care nu se complică să trimită agent că deh.. nu e vreme de stat la taclale dacă „oricum eu știu ce vreau”, este semnul meu suprem să părăsesc acest oraș”, a transmis chiriașul clujean pe platforma reddit.com

Vezi dialogul între chiriaș și agentul imobiliar în GALERIA FOTO de mai sus!

Postarea publicată a stârnit valuri de reacții din partea internauților, revoltați de atitudinea sfidătoare a agentului imobiliar: 

„Îi urăsc cu pasiune, sincer, nu înțeleg de ce există. Nici măcar din punct de vedere teoretic nu înțeleg de ce există agenție imobiliară în 2024, DAR în forma execrabilă în care se prezintă în RO chiar nu înțeleg cum de supraviețuiesc”; 

„Wow, la ce nivel s-a ajuns. Urmează sa te pună pe tine să-ți pui anunț pe OLX și să răspunzi la telefoane, iar după asta să le dai un comision de 3%+TVA”;

„Nici nu te scoli din pat și poți face pe agentul imobiliar. Dai 1 telefon și gata te-ai interpus? Unii chiar muncesc pentru bani, ăștia merită palme”;

„Asta e așa de românesc, să te simți prost că te deranjează cât de nesimțiți sunt alții. Din partea mea ar trebui atitudinea asta la 80% din toți oamenii cu care ai de-a face în țara asta pe partea de servicii prestate. Sunt mult prea comozi și își fac treaba cand și cum au chef dar tot se așteaptă să facă profit și să le meargă bine în timp ce clientul e un fraier.

Eu dacă indraznesc sa imi "fac treaba" așa vizavi de un client mi se face atenționare și la 2-3 abateri am zburat. Și nici nu ar trebui să îndrăznesc, e de bun simț dacă ești angajat undeva să îți faci treaba, dacă vine cineva și îți zice că ești un parazit, măcar taci și asumăți, nu comenta înapoi. Auzi că atitudinea ta ca ai dreptul sa te plangi de un serviciu neoferit în timp ce atitudinea lor de trantori care nu fac nimic și cer bani e ok cumva”.

Cercul vicios al sectorului din Cluj: Preț mare locuințe - Număr mare de agenții - comisioane mari agenții - Preț mare locuințe

Creșterea numărului de agenții care cer comisioane uriașe, duce la creșterea prețurilor imobilelor, atât la vânzare, cât și la închiriere. Mai departe, prețul enorm al locuințelor, înseamnă comisioane mari pentru agenții imobiliari, aceștia având tot interesul să vândă locuințe din ce în ce mai scumpe, pentru a încasa comisioane și mai mari. 

Prin urmare, creșterea prețurilor la imobilele clujene este cauzată și de puzderia de agenții apărute, care percep comisioane enorme. În acest context, meseria de agent imobiliar devine tot mai avantajoasă, mai ales într-un oraș în care „calitatea vieții” este mărită pe seama prețurilor uriașe la imobile. Așadar, agențiile reprezintă primele elemente care au umflat artificial această piață și primele care vor rămâne cu „buza umflată” la spargerea bulei. Multe dintre ele se vor închide la fel cum au apărut, peste noapte.

Deși agenții imobiliari rămân pozitivi în ceea ce privește sectorul imobiliar în 2023, analiștii economici au o altă părere. Se pare că sectorul imobiliar a ajuns la o etapă de stagnare. Din cauza creșterii inflației, dar și a prețurilor foarte mari existente deja pe piață, prețul chiriilor nu mai poate crește. Așadar, deși oamenii nu-și permit să achiziționeze o locuință, nu sunt dispuși nici să ia credit ipotecar pe timpul crizei de acum. 

Iancu Guda, analist economic, a declarat într-un interviu acordat Republica.ro, că piața chiriilor nu mai are potențial să crească, întrucât chiriile sunt deja foarte mari și nu este putere de cumpărare. Acesta a explicat, pentru publicația citată, de ce anul 2023 nu este tocmai potrivit pentru luarea unui credit, dar a vorbit totodată și de piața chiriilor din România. Potrivit analistului economic ponderea chiriei în salariul mediu din România e de 50%, cea mai mare din Europa. 

Cât câştigă un agent imobiliar în România

Agenţii imobiliari pot ajunge să obţină câştiguri substanţiale. Ultimele cifre arătau că în România există peste 18.500 de agenţii imobiliare, iar asta înseamnă că mai mult ca sigur numărul oficial al agenţilor imobiliari depăşeşte 100.000, chiar dacă există voci care vorbesc despre cifre şi mai mari. Vorbim, în general, despre companii care se bucură de profituri frumuşele obţinute din acţiunile de a-i ajuta pe români să-şi comercializeze proprietăţile imobiliare. 

În principiu, comisionul unui agent imobiliar pleacă de la 1% din valoarea tranzacţiei, dar poate creşte, în funcţie de înţelegerea dintre părţi. Un comision mediu este de 3% din valoarea tranzacţiei, plus TVA. De cele mai multe ori, comisionul agentului imobiliar este plătit de cel care vinde proprietatea.

La sfârşitul anului trecut se preconiza că un agent imobiliar din Bucureşti ar câştiga în medie circa 4.800 de lei pe lună, un agent imobiliar din Cluj-Napoca ar câştiga în medie 3.900 de lei pe lună, iar un agent imobiliar din Timişoara sau Sibiu ar câştiga în medie circa 3.800 de lei pe lună. 

Comentarii Facebook