Un articol din noul Cod Penal poate baga la inchisoare avocatii si jurnalistii care isi exprima parerea fata de cum judeca un magistrat!

Un articol ambiguu din Codul Penal care va intra in vigoare la 1 octombrie 2011, taxeaza avocatii si jurnalistii care isi exprima parerile fata de cum judeca un magistrat, cerceteaza sau emite un mandat de arestare. Potrivit Gazeta de Cluj "declaratiile calificate de viitorul act legislativ drept “presiuni asupra justitiei” pot baga o persoana in inchisoare pentru o perioada cuprinsa intre trei luni si un an de zile".

 

In timp ce avocatii si reprezentantii societatii civile spun ca articolul de lege este ambiguu si va genera o serie de abuzuri, membrii comisiei care a elaborat cele doua acte au fost rasplatiti cu peste un milion de dolari pentru munca depusa.


Este vorba de art. 276 din viitorul Cod Penal, potrivit caruia  persoanele care vor face declaratii publice nereale la adresa unei anchete penale in curs sau referitoare la savarsirea, de catre un magistrat, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave pot fi acuzate de “presiuni asupra justitiei”.

 

Astfel, scrie Gazeta de Cluj, daca acest articol nu va fi clar reglementat aplicarea lui poate genera o serie de abuzuri asupra avocatilor, ziaristilor si, in general, asupra tuturor persoanelor care isi exprima opinia despre un caz care se afla pe rolul unei instante.

 

Cititi tot articolul pe Gazeta de Cluj

Comentarii Facebook