UBBots 2011: Vezi cum arata robotul care culege pet -uri de pe lac - VIDEO


Robotul care culege pet -uri de pe lac, creatia studentilor de la Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul UBB, ar putea da  mana de ajutor ecologistilor pentru curatarea lacurile de acumulare.

Poreclit "SwimGreen", robotul este munca unui grup format din 4 studenti pasionati de ecologie. Robotul se orienteaza cu ajutorul unui telefon Nokia E55, iar "lacul" pe care a fost testat nu este decat o piscina gonflabila de mici dimensiuni.

 

 

"Telefonul ne ajuta in detectarea pet-urilor datorita aplicatiei SmartCam. Printr-o conexiune bluetooth intre telefon si un laptop si cu ajutorul aplicatiei, preluam imaginiile vazute de camera video a telefonului si le prelucram cu scopul de a gasi pet-urile", povestesc studentii pe blogul proiectului.

Munca de construire a robotului a inceput in 1 decembrie si spre finalul anului "vaporasul eco" era terminat. Studentii spun ca nu au lipsit problemele: "desi poate parea o joaca de copii si invartit de motoare lucrurile sunt destul de complicate. Si daca nu erau de ajuns intervalele in care se misca parametri cu care lucram, permiteti-mi sa va reamintesc: este vorba despre un robot care se deplaseaza pe APA. Am intampinat probleme serioase deoarece aceeasi comanda 'stop' de pe uscat, pentru noi se traduce in: 'O sa plutesc in voia apei'

Ne-am invartit pe apa mai incet sau mai rapid in cautarea peturilor si recunoastem faptul ca nu am reusit din prima sa le colectam pe toate
", au mai scris studentii pe blogul lor.

Robotul a fost mutat in cele din urma intr-o piscina mai mare, care a fost montata in holul facultatii, si a primit botezul.

"A fost prima prezentare 'oficiala' si suntem mandri de faptul ca atragem cat mai multe priviri. Dincolo de orice imprejurare care starneste rasul se afla multe ore de munca care speram sa fie recunoscute", au mai spus tinerii.

Robotul care aduca pet -uri de pe lac poate fi vazut la "treaba" duminica, 9 ianuarie, de la ora 12.00, la UBBots 2011, eveniment care va avea loc in Cladirea Campus ISE, pe strada Teodor Mihali.

Comentarii Facebook