UBB Cluj a dat in judecata Muzeul de Istorie a Transilvaniei si cere cladirea in care functioneaza institutia

Universitatea Babes Bolyai a solicitat retrocedarea cladirii in care functioneaza Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Imobilul a fost administrat de Universitatea clujeana pana in 1963, cand muzeul a devenit institutie de sine statatoare.

Viorica Crisan, directorul interimar al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj, a declarat ca "UBB a dat in judecata muzeul pentru a obtine dreptul de administrare a imobilului. Potrivit documentelor, cladirea a inceput sa functioneze ca si muzeu in 1913, iar in 1918 imobilul a fost vandut unui om de afaceri clujen, Valer Pop, care a facut investitii la un nou corp de cladire. In 1926, universitatea clujeana a solicitat Ministerului Instructiunii Publice atribuirea imobilului in administrare, iar pana in 1936 au construit mai multe etaje".

Viorica Crisan a mai spus ca toti banii pentru investitii, de-a lungul timpului, au fost dati de catre statul roman, asa ca Universitatea Babes-Bolyai nu are nici nu drept sa ceara cladirea. "S-a investit inca din anii '20 si se investeste si acum. Pentru asanarea depozitelor 600.000 de lei, pentru refacerea acoperisului 1,2 milioane, iar pentru fatadizare inca 600.000 de lei. Asadar cred ca universitatea ar vrea sa vina sa ia ceva refacut, altfel nu imi pot explica de ce se lupta acum sa prea imobilul in administrare", a mai spus directorul interimar al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

 

Conducerea Muzeului a mai declarat ca a mai fost demarata o investitie de13 milioane de euro, finantata de la bugetul de stat prin care toate salile de explozitie vor fi refacute.

 

Procesul este pe rol la Judecatoria Cluj-Napoca, iar muzeografii clujeni isi pun speranta ca nu vor pierde cladirea. "Nu vad de ce nu poate fi despagubita Universitatea pentru a nu incurca si mai mult situatia. Ramane de vazut ce se va decide, noi oricum vrem sa ramane asa cum suntem nu sa fie instrainata aceasta cladire", a mai spus Viorica Crisan.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj a fost administrat de Universitatea Babes-Bolyai pana in 1963, cand, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri, muzeul a devenit o institutie de sine statatoare, care a preluat atat imobilul cat si colectiile.


Comentarii Facebook