Duminica 27 Noiembrie

UBB a primit un credit MASIV pentru dezvoltarea campusului universitar


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a reușit să acceseze un credit în valoare de 35 de milioane de euro, pentru campusul universitar. Banii provin de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și trebuie returnați în 25 de ani.

Finanțarea reprezintă cea mai mare investiție a BEI în învățământul superior din România și printre primele credite pentru dezvoltare acordate unei universități din țară cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice. Pe parcursul acestui proces, UBB primește consultanță tehnică și financiară de la European Investment Advisory Hub al BEI și al Comisiei Europene.

Investiția va viza transformarea unităților academice și a celor dedicate studenților, aproximativ 49.000 de studenți și 4.000 de angajați urmând să beneficieze de unități academice mai performante. De asemenea, proiectul va investi în eficiența energetică pentru reducerea facturilor la energie și reducerea emisiilor de carbon, urmând programul „UBB Goes Green”.

Noua finanțare de 35 mil. EURO din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) arată încrederea Uniunii Europene (UE) în UBB și va contribui la punctele noastre forte, de aceasta beneficiind comunitatea academică prezentă, viitoarele generații de studenți și societatea în sens larg. Acest demers face parte din probabil cel mai complex program de dezvoltare din istoria UBB, necesar atât pentru nevoile comunității academice, cât și pentru a crește influența UBB la nivel mondial (într-o lume tot mai competitivă). Dincolo de impactul general, mai specific, dezvoltarea Platformei InfoBioNano4Health va sprijini dezvoltarea specializărilor inteligente, fundamentale pentru avantajul competitiv al orașului Cluj-Napoca, al Transilvaniei, al României și chiar al Europei, la nivel internațional. Mă bucur că am primit această oportunitate/încredere din partea UE/BEI, dar, evident, accesarea acestor resurse puse la dispoziția UBB se va face doar în condiții maxime de siguranță financiară (ex. existența cofinanțărilor din granturi/surse publice, capacitatea de finalizare a proiectului, existența planurilor de contingență, inclusiv a resurselor pentru returnarea în termen scurt etc.), considerând de asemenea contextul social, suportul autorităților și analiza de specialitate pentru fiecare proiect în parte”, a afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, cu ocazia semnării acordului de finanțare.

Noua investiție (1) va dezvolta procesul de cercetare și inovare în cadrul disciplinelor STEM, mai cu seamă a Platformei UBB InfoBioNano4Health, având ca și componentă transversală științele umaniste și pe cele sociale (STEAM); (2) va dezvolta și extinde facilitățile/facultățile de știința mediului și inginerie, precum și de matematică și informatică, transpunând domeniile STEAM în paradigmele SMART și GREEN; (3) va mări spațiile de predare și unitățile academice; și (4) va clădi edificii în campus. Platforma InfoBioNano4Health se concentrează pe informatică (de ex., Inteligență Artificială/Big Data/ Informatică Cuantică/Securitate Cibernetică/Blockchain/Realități Virtuale-Augmentate etc.), științele vieții și biotehnologii și nanoștiințe și nanotehnologii atât pentru sănătatea populației, cât și pentru cea a mediului.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are  comunitate academică de peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe.

Comentarii Facebook