Tumoră gigant, extirpată la Instututul de Urologie din Cluj

 

Medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj au extipat o tumoră de la un pacient de 58 de ani. Operația a durat 8 ore.

 

Şeful Institutului, Mihai Lucan, a declarat că bărbatului i-au fost extirpate vezica urinară, prostata, ureterele terminale, rectul, iar o parte din vase au fost rezecate şi reconstruite.

 

Operaţia extirpativă şi de reconstrucţie urinară s-a terminat. Pacientului i s-a practicat o pelvectomie totală şi i s-au scos toate organele din pelvis – vezica urinară, prostata, ureterele terminale, rectul, iar o parte din vase au fost rezecate şi reconstruite, cu păstrarea conexiunilor vasculare şi nervoase care merg spre membrele inferioare. Concomitent, s-au scos două treimi din osul sacru, împreună cu tumora care-l invada, şi s-a practicat şi derivaţia urinară. S-a scos tot ceea ce era rău. Pacientul este stabil şi operaţia a decurs din punct de vedere medical în parametri de care avea nevoie pentru ca pacientul să treacă peste acest hop şi să se recupereze. Echipa care se ocupă de reconstrucţie încearcă să îi redea omului aparenţa anatomică iniţială”, a declarat Mihai Lucan.   

 

Pacientul va fi monitorizat o bună perioadă de timp, fiind unul cu risc mare. În plus, el va trebui să se adapteze unui alt stil de viață și să depună ”un efort destul de mare de adaptare, având în vedere că niciunul dintre actele fiziologice nu mai este păstrat”.

Comentarii Facebook