Tribunalul Braila bate pasul pe loc in procesul jurnalistilor santajisti de la Gazeta de Cluj

Dupa principiul "justitie la sfantul asteapta", marti, 27 martie, la Tribunalul Braila a avut loc un alt episod din procesului "Gazeta de Cluj", in care noua jurnalisti, intre care si doi fosti ofiteri de politie, deveniti la pensie ziaristi, sunt judecati pentru infractiunea de santaj si constituirea unui grup de criminalitate organizata.

In cadrul acestui grup de criminalitate organizata este judecat si Liviu Man (foto), directorul fostului trust de presa Gazeta, devenit saptamanalul de investigatii, Gazeta de Cluj.

La termenul de azi a fost audiat Adrian Avarvarei, inculpat in dosar, fost ofiter de informatii in cadrul fostului UM0215, Serviciul Secret al Ministerului de Interne. Avarvarei, care a urcat in cariera pana la gradul de locotenent colonel si apoi a devenit directorul Biroului de Investigatii din trustul de presa, a fost audiat mai bine de opt ore. Acesta a precizat in fata judecatorului ca isi mentine declaratiile date in faza de urmarire penale si ca are de facut unele "precizari".

In 2007, cand Liviu Man si ceilalti jurnalisti au fost arestati, Adrian Avarvarei a ales sa colaboreze cu procurorii DIICOT si a dat ample declaratii in care descria cu lux de amanunte metodele folosite de cei de la Gazeta de Cluj, adica publicitate in schimbul incetarii campaniilor de presa negative.

Dosarul privind santajul care ar fi fost facut de Liviu Man si colegii lui, asupra unor oameni de afaceri, avocati sau oameni politici din Cluj, arata cel mai clar ineficienta justitiei din Romania.

Dosarul a fost trimis in judecata in data de 22 martie 2007, adica acum cinci ani si cinci zile. De atunci si pana in prezent au avut loc 37 de infatisari si au fost audiati doar trei din cei noua inculpati, jurnalistul de la Baia Mare, Dan Parcalab, jurnalista Memoranda Onac, fost redactor sef la Gazeta de Cluj si directorul de la "Investigatii", Adrian Avarvarei.

Dosarul a stabilit chiar si un record absolut, de un an si sase luni timp in care nu a avut loc niciun termen de judecata. Intre 25 iunie 2008 si 6 ianuarie 2010, dosarul a fost la Curtea de Apel Galati, unde a fost judecat recursul la sentinta judecatorului de la Tribunalul Braila, care a decis sa retrimita cauza la procuror pentru refacerea urmaririi penale.

Judecatorii de la Curtea de Apel Galati au decis ca nu se impune refacerea urmaririi penale si ca dosarul trebuie judecat in continuare la Tribunalul Braila.

Liviu Man si ceilalti cinci inculpati inca nu au fost audiati.

Comentarii Facebook