Concurs cu avioane de hartie la Sala Sporturilor. Castigatorii merg in Austria la campionatul mondial FOTO


Studentii clujeni s-au intrecut la Sala Sporturilor in ultima etapa de calificare la Campionatul Mondial de Avioane de Hartie din Austria, de la Salzburg.

Concursul a inceput de la ora 16.30 si la start s-au aliniat 30 de studenti de la diverse universitati clujene.

Participantii au putut opta pentru  una  sau  toate  categoriile  de concurs: Distanta  de  zbor,  Durata  de zbor si Zbor acrobatic, pentru ca in finala mondiala, fiecare dintre cele trei categorii vor fi reprezentate de cate un roman.

 

Intrecerea s-a terminat la ora 18.00, urmand ca organizatorii sa anunte castigatorii in cursul zilei de marti, 27 martie.

 

Concurentii au avut sansa sa bata recordurile nationale obtinute la ultima editie din Bucuresti - 33.24 metri (distanta de zbor) si 10,72 sec (durata de zbor)

Calificarile locale au mai avut deja loc la Bucuresti, Craiova, Timisoara si Iasi.

Organizatorii au dat si o serie de "ponturi" pentru construirea unui avion de hartie de talie mondiala:

- Centrul  de  greutate  dicteaza  directia  in care va zbura avionul. Asadar,  asigura-te  ca  acesta  este cat mai in fata, impaturind hartia la varf.
- Aripile  trebuie sa fie plate si subtiri. Necesitatea unui profil de aripa este inca disputata printre experti, dar majoritatea  inclina impotriva. Trebuie evitata orice neregularitate a aripii.
- Impaturind partea din capat a aripilor, poti influenta directia de zbor a avionasului; pentru un efect si mai puternic, adauga eleroane.
- Forma  de "Y" a aripilor este decisiva pentru stabilitate. Avioanele care nu au aceasta forma tind sa se roteasca in jurul axului longitudinal si sa se prabuseasca.
- In  multe competitii, hartia standard folosita este A4, 80g/m2. Cu toate ca o hartie mai usoara nu intra in discutie, pentru zboruri extreme unii experti prefera o greutate mai mare: detinatorul recordului mondial, Ken Blackburn, considera ca o greutate de 96 g/m2 este perfecta pentru zboruri lungi.
- Este recomandat constructorilor de avioane sa consulte si sa observe foarte atent numeroasele indicatii disponibile pe internet.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

Potrivit clasamentului de la finalul concursului, proba de distanta de zbor a fost castigata de Dacian Jurj - 24,09 metri, cea de durata de zbor de Bogdan Santamarian, student la UMF, cu 8,36 secunde. Ultima proba, de zbor acrobatic, a fost castigata de George Ciupe, student la USAMV.

Comentarii Facebook