Tratamentul banal care poate provoca astm la copii. Vezi aici de ce medicament să îți ferești copilul


Conform unui studiu realizat de oamenii de știință danezi, copiii tratați cu paracetamol sunt predispuși la apariția simptomelor de astm în perioada preșcolară.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 441 copii danezi şi a dorit să observe dacă există legături între riscul de apariţie a astmului şi administrarea paracetamolului. Rezultatele au arătat că riscul de apariţie a simptomelor specifice astmului creşte direct proporţional cu expunerea copilului la acest medicament.

În studiu, 336 dintre participanţi au fost monitorizaţi de la naştere, până la vârsta de 7 ani. Toţi cei 411 subiecţi au avut mame care sufereau de astm, lucru care îi expunea pe copii la un risc crescut de dezvoltarea a bolilor pulmonare. În total, până la vârsta de 3 ani, 19% dintre copii au manifestat simptome produse de astm, precum tusea, respiraţia şuierătoare sau dispnee.

Rezultatele au demonstrat că acest risc apare, în general, la copii care au fost trataţi cu paracetamol, în primul an de viaţă. Pentru fiecare dublare a numărului de zile în care un copil primea paracetamol, exista un risc de dezvoltare a astmului de 28 de procente. Cu toate acestea, legătura dispărea până ce copiii atingeau vârsta de 7 ani. În acel punct, 14% dintre copii sufereau de astm.



CItește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook