Transportul elevilor la școală, în pericol, Emil Boc acuză Ministerul Educației că nu vrea să mai finanțeze transportul


Transportul elevilor la școală este în pericol, anunță Emil Boc, preedintele Asociației Municipiilor din Romania (AMR), care acuză Ministerul Educației că vrea să nu mai plătească acest serviciu.

Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) îi cere Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Finantelor Publice sa respecte legislatia in vigoare  privind asigurarea finantarii transportului elevilor in interiorul municipiilor /oraselor de la bugetul de stat. 

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, initiat de MEN, se intenționează  modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel incat NU se va asigura  finantarea transportului local al elevilor (in interiorul municipiilor/oraselor) din bugetul de stat, transferand aceasta obligatie autoritatilor locale. 

AMR, prin vocea lui Emil Boc, atrage atenția că ”Legea 226/2020 (care a modificat Legea educatiei nationale / 1/2011)  stipuleaza clar, fara evhivoc, ca: 

”Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de  gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul  anului calendaristic”, finantarea asigurandu-se de la bugetul de stat. 

Urmare aprobarii, de catre Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul  2021, municipiile si-au construit bugetele pe anul in curs plecand de la  legislatia in vigoare, respectiv de la asigurarea finantarii acestui capitol de  cheltuieli de la bugetul de stat. 

Aprobarea acestei ordonante de catre Guvernul Romaniei, prin care se incearca modificare legislatiei privind finantarea de la bugetul de stat a  transportului elevilor , prin OUG, dupa aprobarea bugetului in parlament, este  de natura sa creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura  din surse proprii, punand in pericol chiar functionarea eficienta a sistemului  de invatamant preuniversitar la nivel national. 

Totodata se incalca unul din principiile autonomiei locale conform caruia nu se pot transfera responsabilitati catre autoritatile locale fara asigurarea sursei de  finantare”, precizează Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din Romania.

În Cluj-Napoca se asigură transportul la școală a mii de elevi cu ajutorul autobuzelor CTP Cluj. Astfel de programe sunt valabile în toată țara, în special în mediul rural, unde elevii nu pot merge la școală fără aceste microbuze școlare. 

Comentarii Facebook